9

Winnaar Pulitzerprijs: Ik ben hier illegaal

Journalist José Antonio Vargas maakt zijn verblijsstatus bekend om een impuls te geven aan wetsvoorstel dat illegale jongeren die studie afmaken verblijfsrecht geeft in de VS

Een bekende journalist in de Verenigde Staten, onder meer winnaar van de prestigieuse Pulitzerprize, publiceerde woensdag een verhaal op de website van The New York Times waarin hij toegeeft dat zijn identiteitspapieren vals zijn en dat hij dus illegaal in Amerika is. Dat meldt onder ander Trouw donderdag.

De van oorsprong Filipijnse José Antonio Vargas kwam in 1993 als twaafljarige naar de VS, zo meldt Trouw. Hij werkte zelf voor The New York Times en won in 2008 de Pulitzer Prijs voor zijn werk over de schietpartij op de Virginia Tech school voor The Washington Post.
Vargas ontdenkte op zijn zestiende, toen hij zijn rijbewijs wilde aanvragen, dat zijn identiteitspapieren vals waren. In The New York Times beschrijft hij hoe het hem is gelukt om met illegale documenten zo ver te komen en hoe hij dit heeft beleefd:

Ik leef de American Dream. Maar toch blijf ik een illegale immigrant. Ik ben het zat om te moeten rennen. Ik ben moe. Ik wil dit leven niet meer

Naast persoonlijke motieven was ook het huidige migrantendebat in de VS reden voor Vargas om zijn verblijfsstatus bekend te maken. Zowel in het artikel als in een interview met de zender ABC gisteren zei Vargas dat hij met zijn verhaal een positieve impuls wil geven aan de DreamAct, een wetsvoorstel waardoor illegale jongeren die een universitaire studie afmaken of in het leger zitten het Amerikaans burgerschap kunnen verkrijgen.

Lees meer bij Trouw: Pulitzerprijswinnaar in New York Times: ik heb geen papieren

Bij The New York Times: My life as an undocumented immigrant

Foto-cc: Campus Progress

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)