21

Winnende World Press Photo gefotoshopt?

Inzending lijkt uit drie verschillende foto's te zijn samengesteld ... Update: Wèl stevig nabewerkt, niet samengesteld uit verschillende foto's

Het leek erop dat de kersverse winnaar van World Press Photo 2013, Paul Hansen, zijn prijs alweer mocht inleveren. Vanaf het begin werden er vraagtekens gesteld bij de mate van bewerking van zijn inzending, maar inmiddels hebben diverse bloggers zijn foto onder de loep genomen en lijkt te zijn bewezen dat deze uit drie verschillende foto’s is samengesteld.

Hoewel het presenteren van bewerkte foto’s als origineel vaker voorkomt, hanteert de organisatie van World Press Photo bepaalde regels voor inzendingen, die Hansen in dit geval genegeerd lijkt te hebben. Ook heeft hij maanden na het winnen van de prijs nog steeds het originele, onbewerkte bestand niet overlegd. Iets wat wel gebruikelijk is.

De kwestie Hansen blaast nieuw leven in de discussie over wat er wel en niet mag op fotografiegebied, in een tijd waarin er met fotoshop zo veel kan.

Update:Onderzoek van professor Henry Farid, die deskundig is op het terrein van fotomanipulatie, wijst uit dat Hansens foto níet is samengesteld uit verschillende beelden. Hij noemt het onderzoek van een aantal fotobloggers dat hierboven wordt aangehaald “rommelig”. Inmiddels heeft Hansen ook het originele bestand vrijgegeven. En hij heeft World Press Photo gedetailleerd uit de doeken gedaan welke bewerkingen hij heeft toegepast. De organisatie neemt genoegen met Hansens uitleg.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)