137

‘Winst moet geen hoofddoel bedrijven zijn’

CEO DSM zal op het World Economic Forum een oproep doen voor een bredere doelstelling

Feike Sijbesma, CEO van DSM, houdt komende week op het World Economic Forum in Davos een speech over de rol van het bedrijfsleven nu en in de toekomst.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In Buitenhof zei hij dat hij daarin zal benadrukken dat wat hem betreft winst maken niet het hoofddoel zou moeten zijn van ondernemingen. Sijbesma vindt dat ons denken over de economie is ontspoord. Economie zou moeten gaan over iets toevoegen aan deze aarde, zodat we met zijn allen gelukkig kunnen zijn, aldus Sijbesma.

In plaats van winst als hoofddoel ziet hij een driekoppig doel: ‘People, planet, profit’. People (o.a. banen scheppen, zorgen voor een billijke inkomensverdeling) en planet (vervuiling terugdringen, ecologische voetafdruk klein houden) zijn daarin net zo primair als winst maken.

Dat betekent wat Sijbesma betreft ook dat het belang van de aandeelhouders niet voorop zou moeten staan. Aandeelhouders vormen slechts een deel van de ‘stakeholders’, die allemaal even belangrijk zijn. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook het personeel van het bedrijf.

Sijbesma zal voorstellen om bijvoorbeeld een belastingvoordeel in te voeren voor bedrijven die het goed doen op het vlak van ‘people and planet’ en een verhoging voor degenen die het slecht doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (137)