Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Winst moet geen hoofddoel bedrijven zijn'

  •  
20-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
438 keer bekeken
  •  
ANP-Sijbesma_300.jpg
CEO DSM zal op het World Economic Forum een oproep doen voor een bredere doelstelling
Feike Sijbesma, CEO van DSM, houdt komende week op het World Economic Forum in Davos een speech over de rol van het bedrijfsleven nu en in de toekomst.
In plaats van winst als hoofddoel ziet hij een driekoppig doel: ‘People, planet, profit’. People (o.a. banen scheppen, zorgen voor een billijke inkomensverdeling) en planet (vervuiling terugdringen, ecologische voetafdruk klein houden) zijn daarin net zo primair als winst maken.
Dat betekent wat Sijbesma betreft ook dat het belang van de aandeelhouders niet voorop zou moeten staan. Aandeelhouders vormen slechts een deel van de ‘stakeholders’, die allemaal even belangrijk zijn. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook het personeel van het bedrijf.
Sijbesma zal voorstellen om bijvoorbeeld een belastingvoordeel in te voeren voor bedrijven die het goed doen op het vlak van ‘people and planet’ en een verhoging voor degenen die het slecht doen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.