10

Winterweer teistert Syrische vluchtelingen

IJskoude wind, regen en pakken met sneeuw dalen neer op vluchtelingenkampen in landen rond Syrië ... Kampen overstromen en tenten zijn ingestort

Alsof de humanitaire ramp nog niet groot genoeg was met een derde van de 23 miljoen Syriërs op de vlucht, trekt er nu een winterstorm over het Miden-Oosten. De slechte weersomstandigheden in combinatie met de soms gebrekkige voorzieningen kunnen leiden tot ziekte, zeggen hulporganisaties. Veel vluchtelingen wonen in tenten, gebouwen die nog in aanbouw zijn en in schuren. In Libanon zouden drie Syriërs, waaronder een kind, zijn omgekomen tijdens een storm.

Vele vluchtelingen bevinden zich nu in de aangrenzende landen Turkije, Jordanië en ook Libanon, waar minstens 1,1 miljoen vluchtelingen zich bij de oorspronkelijke 4,4 miljoen inwoners voegden.

Woensdagavond raakte de storm met sneeuw, hagel en regen de Libanese kust en delen van Jordanië, Israël en de Gazastrook.

Fouad Othman, een Syrische vluchteling die met zijn vrouw en twee kinderen in een tent in Libanon woont, zei tegen de New York Times dat ze zich probeerden te warmen aan het stoken van hout of diesel, als ze dat kunnen betalen. Maar de sneeuwval maakte het allemaal nog lastiger:

Mijn grootste zorg is nu dat ik mijn tent niet kwijtraak.

De VN in Libanon maakt zich zorgen over het toegenomen aantal onveilige woningen waar de vluchtelingen zich in gesetteld hebben. Meer dan de helft van de onderkomens zijn onveilig, vorig jaar was dat nog 35 procent van de woningen. De VN deelt materialen uit om tenten te versterken.

Woordvoerder Ninette Kelley zei dat sommige inwoners protesteren tegen het verbeteren van de voorzieningen:

In sommige gebieden heerst het gevoel dat als we deze verbeteringen doorvoeren, de vluchtelingen nooit meer weggaan.

NY Times: Weather Makes Bad Situation Worse For Syrian Refugees

Cc-foto: Photo Unit

Geef een reactie

Laatste reacties (10)