2

Wisconsin maakt jacht op Walker tijdens verkiezing

Maakt de Senaatsverkiezing een eind aan maandenlang protest tegen de Republikeinse leider Scott Walker?

In de Amerikaanse staat Wisconsin zijn vanochtend de stembussen open gegaan om te beslissen of zes Republikeinen hun baan in de Senaat mogen houden of dat ze moeten vertrekken. De verkiezing wordt gevoed door boosheid onder veel Democraten wiens macht de afgelopen tijd flink is ingeperkt door de Republikeinse leider Scott Walker.

In Wisconsin zijn de protesten die in februari dit jaar begonnen nog steeds niet voorbij. Democraten vulden maandenlang de steden met hun tentenkampen en voerden campagne. Walker wist in maart op slinkse wijze een omstreden wet goed te keuren die de doodsteek is aan de ambtenarenvakbonden. De wet verbiedt ambtenaren-cao’s en zorgt voor een verlaging van het ambtenarensalaris.

Walker zegt dat hij moet korten op de ambtenarensalarissen vanwege de economische crisis, maar tegenstanders menen dat hij de macht van de vakbonden wil inbinden om zo uiteindelijk een permanente meerderheid te krijgen. Vakbonden zijn de belangrijkste financiële en organisatorische krachten in de kiescampagnes van de Democraten.

De verkiezingen voor de Senaat trekken gewoonlijk niet zo veel aandacht, maar in Wisconsin wordt de stemming gezien als een belangrijke peiler voor de nationale verkiezingen in 2012, maar met name als een strijd tegen Scott Walker. In de Senaat in Wisconsin hebben de Republikeinen 19 zetels tegenover 14 van de Democraten. Om Walker’s macht te verkleinen moeten de Democraten drie zetels zien terug te winnen. Zij hebben flinke donaties ontvangen om campagne te voeren. Ook van buiten de staat, onder andere uit Minnesota. Conservatieve partijen zijn er op gebrand de macht van de Republikeinen zo veel mogelijk te verkleinen.

Scott Walker kwam in 2010 aan de macht dankzij de steun van de broers Koch, twee multimiljonairs die ook de rechts-conservatieve Tea Party groot maakte. Walker wil er voor zorgen dat de overheidsvakbonden geen collectieve overeenkomsten meer kunnen sluiten en moeilijk lidmaatschapsgeld kunnen innen.

Kijk Nou: This is what democracy looks like

New York Times: Polls Open for Wisconsin Recall Vote

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (2)