Laatste update 16:39
20

Wist Rutte toch van Teevens bonnetjesaffaire?

De directe omgeving van Mark Rutte wist dat Fred Teeven tijdens de bonnetjesaffaire op de hoogte was van het precieze bedrag van de ‘Teevendeal’. Rutte heeft echter altijd volgehouden dat deze informatie niet met hem gedeeld is. De Kamer twijfelde al langer aan deze stelling. Nu is echter aan het licht gekomen dat deze vier ambtenaren nabije adviseurs zijn van de premier, wat de geloofwaardigheid van Rutte nog verder in twijfel trekt.

De premier erkende eerder al dat niet alleen Ard van der Steur op de hoogte was van wat Teeven zich herinnerde over de deal. Ook zijn eigen raadadviseur en nog vier andere ambtenaren uit zijn eigen ministerie ontvingen deze informatie. Nu is echter aan het licht gekomen dat deze vier ambtenaren nabije adviseurs zijn van de premier.

Het zou gaan om de raadadviseur van de premier, de politiek-assistent van Rutte, de belangrijkste spindoctor van de premier en de hoogste ambtenaar op het dossier. Dit betekent dat de inner circle van Rutte twee jaar lang op de hoogte was van het feit dat Fred Teeven wist hoe hoog het bedrag was, maar ze daar gedurende twee onderzoeken, rapporten, en Kamerdebatten, niets mee zouden hebben gedaan.

Voordat de vraag werd kon worden gesteld of de Kamer dit verhaal wel accepteert, trad Van der Steur af en was daarmee het debat afgelopen. Bas Haan, journalist bij Nieuwsuur en schrijver van het boek ‘De Rekening voor Rutte’ vraagt zich af of de Kamer dit in staatsrechtelijke zin wel kan accepteren. Want wanneer de ambtelijke top van Algemene Zaken ergens van op de hoogte is, dan is de politieke vraag of Rutte dit dan niet ook had móeten weten.

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (20)