28

Wit heerst in Amsterdam

top welzijnswerk, culturele sector, onderwijs praktisch spierwit ... adviesraad spreekt van structurele uitsluiting

De bestuurlijke toplaag van Amsterdam wordt volledig bezet door een witte elite die geen nieuw gekleurd talent toelaat. Onder de bestuurders en commissarissen van woningcorporaties en welzijnswerk zijn de niet-witten letterlijk op één hand te tellen.

Door redactie Joop

Amsterdam behoort tot de top van de wereldsteden maar wordt over de hele linie bestuurd door een kleine witte elite die nauwelijks nieuwkomers toelaat. Dat beweert de plaatselijke Adviesraad Diversiteit en Integratie op basis van een onderzoek dat vandaag op een besloten conferentie is gepresenteerd. Van de diversiteit waar de raad over moet adviseren is in de praktijk geen enkele sprake.

Het Parool meldt:

De Amsterdamse woningcorporaties spannen de kroon. Onder de 66 bestuurders en commissarissen bevindt zich welgeteld één allochtoon: commissaris Fadime Örgü van Rochdale. Ook de top van het welzijnswerk is een blank bolwerk. Geen van de 46 bestuurders heeft een niet-Nederlandse herkomst.
Het hoger onderwijs telt vier allochtonen op een totaal van zeventig bestuursfuncties. Ook in de top van de culturele sector moeten migranten met een lantaarntje worden gezocht: twee op 48 bestuursfuncties.

Volgens de Adviesraad is er een ‘groot potentieel aan talenten’ dat door de gevestigde orde ‘niet wordt gezien’. De raad werd in 2004 ingesteld en adviseert het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd over maatschappelijke vraagstukken op het gebied van diversiteit en integratie.

CC-foto: Eric Theodore Cartman

Geef een reactie

Laatste reacties (28)