38

Witte Huis beschuldigt Iran van oorlogsdaad … ten onrechte

Tijdens de persconferentie van donderdag liet Donald Trumps woordvoerder Sean Spicer de aanwezige pers weten dat Iran een Amerikaans marineschip in de Perzische Golf had aangevallen. Volgens Spicer was die aanval de reden dat de Amerikanen Iran een ‘officiële waarschuwing’ hebben gegeven. Die aanval heeft echter niet plaatsgevonden, zo heeft het Pentagon laten weten.

Het schip dat is aangevallen en waar Spicer op doelde, was geen Amerikaans schip, maar onderdeel van de vloot van Saoedi-Arabië. De aanval was niet afkomstig van Iran, maar van Houthi rebellen in Jemen die tegen het door Saoedi-Arabië gesteunde regime strijden.

De journalisten wilden van Spicer weten wat de officiële waarschuwing aan Iran precies inhoudt, waarop de woordvoerder slechts antwoordde dat het een reactie was op de Iraanse rakettest en de aanval op het Amerikaanse schip. Daarop moest een journalist van CBS News Spicer verbeteren. Spicer krabbelde daarop terug en zei dat het inderdaad een Saoedisch schip betrof, maar nam zijn beschuldigingen aan het adres van Iran niet terug. In plaats daarvan zei Spicer dat Trump er zeker van wil zijn dat Iran ‘beseft dat we niet gaan zitten wachten en nietsdoen na hun acties.’

Op internet wordt inmiddels een vergelijking getrokken tussen de beschuldigingen van het Witte Huis en het befaamde Golf van Tonkin-incident uit 1964. In dat jaar beschuldigde de Amerikaanse regering van president Lyndon Johnson Noord-Vietnam ervan het marineschip de Maddox tot zinken te hebben gebracht. Johnson gebruikte de aanval om het Congres over te halen militair ingrijpen in Vietnam toe te staan. Later bleek dat de aanval op de Maddox nooit had plaatsgevonden.

Wat de ‘officiële waarschuwing’ aan Iran inhoudt is ondertussen nog altijd niet boven tafel. Het Witte Huis laat inhoudelijk niets los. Donderdag werd door een journalist aan Trump gevraagd of in elk geval militair ingrijpen in Iran van tafel is, zei de Amerikaanse president stellig: ‘Er is helemaal niets van tafel.’

Bron: The Intercept

Geef een reactie

Laatste reacties (38)