Laatste update 10:17
66

Witte Huis liegt er weer op los: media negeren aanslagen

Aan het overzicht van dingen waarover Donald Trump liegt kunnen we nu ook “Europese media-aandacht voor terreuraanslagen” toevoegen. Volgens de zogenaamde president van de Verenigde Staten worden terreuraanslagen in Europa namelijk vrijwel doodgezwegen door de media. Dat loog hij maandagavond bij een toespraak voor legerleiders in Tampa, Florida.

Volgens Trump zijn er aanslagen ‘in heel Europa’, maar: ‘In veel gevallen wil de zeer, zeer leugenachtige pers er niet over berichten. Ze hebben hun redenen, dat zal je begrijpen.’ Uitweiden deed Trump verder niet. Niet over de verzwegen aanslagen en niet over de redenen waarom.

Na de toespraak besloot het Witte Huis echter dat simpelweg liegen tijdens een praatje niet voldoende is en dus werd er een lijst vrijgegeven met maar liefst 78 terreuraanslagen die door de Europese pers onder de mat zijn geveegd. Onder die aanslagen waarover volgens het Witte Huis nauwelijks bericht is zijn de aanslag op popzaal Bataclan in Parijs en de aanslag met de vrachtwagen in Nice. Ook zouden Europese journalisten met geen woord gerept hebben over de aanslag in het Amerikaanse San Bernardino, door het Witte Huis overigens San Bernadino genoemd, een van vele spelfouten in de brief.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Lindsay Walters laat de lijst zien dat de media geen aandacht meer hebben voor aanslagen omdat ze zo vaak voorkomen. Volgens haar zouden deze aanslagen een aantal jaar geleden nog voor massale berichtgeving hebben gezorgd, maar doen de media nu gewoon geen moeite meer om ‘meerdere aanslagen per twee weken’ te verslaan.

‘Dit mag niet “het nieuwe normaal” worden en de president zal niet tevreden zijn tot het Amerikaanse volk veiliger is,’ aldus Walters.

David Gerven, politiek analist en voormalig adviseur van vier Amerikaanse presidenten heeft de leugens van Trump en het Witte Huis sterk veroordeeld:

‘Dit is een van de meest belachelijke beweringen van de president tot nu toe. En hij deed er al vele. Hij zegt in principe dat journalisten hun werk niet doen vanwege een eigen politieke agenda. Dat ze niet willen dat je de waarheid weet over het gevaar van terrorisme vanwege een heimelijke linkse agenda. Iets wat simpelweg niet waar is.

Hij vertelt deze leugens zonder ook maar één serieuze aanwijzing. De lijst omvat San Bernardino, alsof de pers dat niet voldoende heeft behandeld. Het is verbazingwekkend en beneden alle waardigheid van het presidentschap. Hij breekt datgene af wat ons als volk verbindt, nu we het Witte Huis niet meer kunnen vertrouwen en de president ons vertelt dat de pers niet te vertrouwen is. Dit is hoe democratieën uiteen vallen.’

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (66)