42

Witte Huis publiceert persoonsgegevens van critici Trump

Het Witte Huis heeft persoonsinformatie gepubliceerd van mensen die de bij Amerikaanse regering kenbaar hebben gemaakt dat zij zich zorgen maken om hun privacy. Die gegevens staan in een document van de presidentiële commissie die zich bezighoudt met mogelijke verkiezingsfraude. In de mails, hoofdzakelijk van tegenstanders van het beleid van Donald Trump, staan namen en mailadressen en in sommige gevallen zelfs huisadressen en telefoonnummers.

Het gaat om maar liefst 112 pagina’s met e-mails die door de commissie ongeredigeerd voor het grote publiek inzichtelijk zijn gemaakt. De commissie werd door Trump in het leven geroepen om onderzoek te doen naar kiezersfraude en is sinds dag 1 al omstreden. Volgens Trump is er op grote schaal fraude gepleegd ten faveure van oud-rivaal Hillary Clinton, fraude waar geen greintje bewijs voor is.

Extra wrang is het dat het juist om mensen gaat die zeiden er geen vertrouwen in te hebben dat het Witte Huis zorgvuldig met privéinformatie om zou gaan. Een van hen schreef zelfs in blokletters in zijn mail: ‘GEEF NIETS VAN MIJN KIEZERSINFORMATIE VRIJ’. In de mails zijn velen behalve beducht voor privacy-lekken kritisch op de rest van het beleid van de Amerikaanse president.

Volgens mensenrechtenadvocaat Theresa Lee is de publicatie van het document een grove schending van privacy. Ook zegt zij: ‘Deze onverschillige houding ten opzichte van de omgang met privégegevens is extra zorgwekkend omdat de commissie gevoelige informatie heeft opgevraagd over elke geregistreerde kiezer in het land.’

De commissie heeft bij alle staten de persoonsinformatie opgevraagd van alle kiezers. Zeker 45 staten hebben geweigerd die informatie aan het Witte Huis te overhandigen. Het Witte Huis heeft inmiddels gereageerd op de kritiek op het vrijgeven van het document. Volgens een woordvoerder had de commissie alle recht om de mails te publiceren, omdat vooraf bekend is gemaakt dat dat mogelijk zou gebeuren.

Bron: Slate / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (42)