Laatste update 22:14
65

Witte Huis eist verbod op nieuw boek vol onthullingen over Donald Trump

Volgende week verschijnt het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van auteur Michael Wolff. Een boek zo vol met openbaringen over het doen en laten van de Amerikaanse president en diens entourage, dat Trump alles op alles zet om het boek nog voor de lancering te verbieden. De verhalen belanden ondertussen al mondjesmaat op straat.

Veel van wat in het boek wordt beschreven zal voor velen niet als een totale verrassing komen. Zo schrijft Wolff dat Trump zich allesbehalve thuis voelt in het Witte Huis, iets wat de president duidelijk laat merken door maar liefst een derde van de tijd door te brengen op een van zijn eigen golfclubs. Ook het geruzie met stafleden en de achterdocht zijn geen nieuws: Trump zelf beweerde afgelopen jaar waar hij maar kon dat voorganger Obama hem had laten afluisteren.

Interessant is de vertelling van de avond waarop Trump hoorde dat hij de verkiezingen had gewonnen. Trump zelf zou lijkbleek zijn weggetrokken, vrouw Melania zou in tranen zijn uitgebarsten – en geen tranen van vreugde. Volgens Wolff was de hele campagne van Trump bedoeld als uitgekookte zakendeal, ontworpen door spindoctor Roger Stone. Het verliezen van de presidentsverkiezing, vooral wanneer dat nipt gebeurde, zou enorme publiciteit opleveren voor niet alleen Trump zelf, maar ook voor Jared Kushner en Ivanka Trump, en voor medewerkers als Steve Bannon en KellyAnn Conway. Tot ieders grote verbazing slaagde Trump er echter in om Hillary Clinton te verslaan.

Het boek van Wolff laat behalve de omgang met de mensen om hem heen ook zien hoe Trump leeft. Zo eiste Trump een slot op de deur van zijn slaapkamer ‘die voor het eerst sinds de Kennedy’s niet door de president en de first lady wordt gedeeld’. Het verzoek leidde tot een botsing met de secret service die erop stond te allen tijde toegang te hebben tot het slaapvertrek van de president. Ook zou Trump personeel de huid volschelden wanneer zij Trumps vuile was die – letterlijk – overal lag wilde oprapen. ‘Als mijn shirt op de vloer ligt, dan is dat omdat ik ‘m op de vloer wil hebben,’ zou Trump schreeuwen. Ook wil Trump zelf bepalen wanneer zijn lakens verschoond worden.

In diezelfde slaapkamer liet Trump direct na zijn intrede in het Witte Huis twee televisies installeren, naast degene die er al stond. Volgens Wolff maakt Trump er een gewoonte van om half 7 ’s avonds in bed te liggen met een cheeseburger, alle drie de televisies aan, terwijl hij telefoontjes pleegt naar vrienden en vertrouwelingen.

Dat het Witte Huis onder Trump een disfunctioneel zooitje is, is volgens Wolff grotendeels te danken aan het gedrag van Trump zelf. Het overgrote deel van de gesprekken die Trump gedurende de dag voert zouden gaan over wat er die dag allemaal over hem gezegd en geschreven is, en door wie. Daarbij zou Trump zichzelf voortdurend herhalen: ‘Eerst herhaalde hij zichzelf elke 30 minuten, woord voor woord, met dezelfde gezichtsuitdrukking, dezelfde drie verhalen. Later werd dat elke 10 minuten. Hij kon gewoon niet ophouden met praten.’

Michael Wolff is een oud-columnist van The Guardian en is 18 maanden lang dichtbij Trump geweest, waar hij gesprekken voerde met de president zelf, maar ook met diens familieleden en naaste medewerkers. Na de gewonnen verkiezingen kreeg Wolff een min of meer vaste zitplek op een bank in de West Wing, op verzoek van Trump zelf. Sinds de inhoud van het boek bekend is geworden, beweert het Witte Huis dat Wolff al die maanden ‘nauwelijks’ met Trump gesproken heeft en worden alle tot nu toe gedane beweringen in alle hevigheid ontkent. Ook heeft het Witte Huis inmiddels een advocaat op de zaak gezet die heeft geëist dat zowel Wolff als diens uitgever alle verdere publicaties staken. De uitgever heft inmiddels laten weten dat wordt gekeken of de boeklancering kan worden vervroegd, zodat het boek mogelijk vrijdag al verkrijgbaar is.

Bron: The Guardian / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (65)