44

‘Witte Huis verzon toedracht dood Bin Laden’

Topjournalist Seymour Hersh: al-Qaida leider had al jaren huisarrest

Seymour Hersh, de bekroonde onderzoeksjournalist die eerder het Abu Ghraib gevangenisschandaal onthulde, stelt dat de Amerikaanse regering liegt over hoe al-Qaida leider Bin Laden om het leven is gebracht.


Volgens de officiële lezing en de vele officieuze varianten, zoals de film Zero Dark Thirty (zie trailer boven), werd Bin Laden opgespoord aan de hand van informatie die werd prijsgegeven door een Guantanamo gevangene. De Amerikanen wisten de terroristenleider te traceren tot een complex in Pakistan waar Special Forces op afgestuurd werden. Bin Laden werd gedood, geïdentificeerd en zijn lichaam in de oceaan gedumpt. De actie leidde tot een rel met Pakistan omdat de Pakistaanse veiligheidsdienst niet op de hoogte was.

Het opsporen en uitschakelen van Bin Laden is een van de belangrijkste wapenfeiten van president Obama. Volgens sommigen heeft hij er zelfs zijn herverkiezing aan te danken. Maar Seymour Hersh, de journalist die eerder aan het licht bracht dat Amerikaanse militairen in de Abu Ghraibgevangenis gevangen martelden en vernederden, zegt nu dat de toedracht rond de dood van staatsvijand nummer een is verzonnen.

Zo is Bin Laden niet door de Amerikanen opgespoord maar is zijn verblijfplaats getipt door een medewerker van de Pakistaanse geheime dienst die daarvoor een beloning van 25 miljoen dollar toucheerde. Hersh doet zijn relaas in een 10.000 woorden tellend artikel in de London Review of Books. Het Laatste Nieuws vat de belangrijkste punten samen:

Het officiële Amerikaanse verhaal stelt ook dat de leider van al-Qaida zich schuilhield op een zwaarbeveiligd domein in Abbottabad. Maar de bron van Hersh stelt dat Osama Bin Laden eigenlijk al gevangen gehouden werd sinds 2006 door de Pakistaanse geheime dienst, om hem te gebruiken als hefboom tegen de taliban en al-Qaida-strijders in het land. Bin Laden had zich tussen 2001 en 2006 met zijn vrouwen en kinderen schuildgehouden in het Hindoekoesj-gebergte, maar zou verraden zijn geweest door enkele locals, die betaald waren door de Pakistaanse geheime dienst. De compound waarin Bin Laden nadien werd ondergebracht – en het geheimhouden ervan – werd naar verluidt gefinancierd door de Saoedi’s, die niet wilden dat hun landgenoot in handen zou vallen van de Amerikanen.

De navy seals die Bin Laden doodden zouden ook geen vuurgevecht hebben geleverd en evenmin zijn lichaam boven zee hebben gedumpt. Volgens de bron van Hersh werden delen van het zwaar gehavende lichaam van de terrorist boven land uit de helikopter gegooid. Hersh baseert zich op een anonieme bron, een hooggeplaatste Amerikaanse veiligheidsfunctionaris. 

Geef een reactie

Laatste reacties (44)