10

‘Witte Huis zwakt schade olieramp af’

Woordvoerders van Het Witte Huis schetsen een veel te optimistisch beeld van de gevolgen die de gelekte olie in de Mexicaanse Golf heeft

Wetenschappers en milieu-organisaties beschuldigen het Witte Huis er van onder de harde feiten te willen uitkomen. In hun verklaringen zeggen de overheidswoordvoerders dat het grootste deel van de gelekte olie is opgeruimd, maar cijfers uit wetenschappelijke onderzoeken zeggen juist dat 50 tot 75 procent van de gelekte olie zich nog steeds in het water bevindt.

Met de woorden dat 75 procent van de olie is ‘weggewerkt’ draait de overheid om de harde feiten heen, zegt John Kessler in de Guardian. Hij leidde het nationale onderzoek naar de olielek en waarschuwt ervoor dat sommige oliedeeltjes opgelost lijken, omdat ze niet zichtbaar zijn, maar de substantie nog wel aanwezig is.

BP heeft het lek nu officieel gedicht en daarmee lijkt ook de Amerikaanse overheid de vele media-aandacht grote milieuramp te willen afbouwen door te zeggen dat de olie ‘opgelost’ is.  Susan Shaw, toxicoloog en directeur van het Marine Environmental Research Insitute zegt dat het Witte Huis te snel heeft verklaard dat de olie verdwenen was. “Het publiek denkt dat het hele probleem dan ook is opgelost, maar dat is niet zo.”

Ook wijst de toxicoloog erop dat de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan, niet volledig zijn. Zo legt het rapport niet uit hoe de wetenschappers hebben kunnen berekenen hoeveel olie daadwerkelijk op een natuurlijke manier is opgelost. “Er zijn nog veel vragen die onbeantwoord blijven.” Ecoloog Terry Hazen twijfelt ook aan die berekeningen van de hoeveel olie die in de Golf is gestroomd. “Er wordt met grote marges gemeten. Dat maakt alles verschrikkelijk onduidelijk en gecompliceerd.”

Rick Steiner, voormalig zeebioloog van de Universiteit van Alaska suggereert dat het Witte Huis te gretig is geweest om een positieve draai aan de olieramp te geven. “Zelfs al is er geen druppel olie m eer te zien, het is nog steeds een van de grote milieuramp, een gifshock voor de oceaan. Dat is niet zomaar opgelost.”
Lees verder op de website van de Guardian: ‘Gulf oil spill: White House accused of spinning report’
cc-foto: mooi

Geef een reactie

Laatste reacties (10)