Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nancy Pelosi kondigt impeachmentprocedure aan tegen Trump

  •  
24-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Speaker Pelosi weighing impeachement options against President Trump

© epa07866792 Democratic Speaker of the House from California Nancy Pelosi walks outside the US Capitol in Washington, DC, USA, 24 September 2019. Speaker Pelosi is meeting with Democratic Cauc

Nancy Pelosi heeft zojuist verklaard dat het Huis van Afgevaardigden een impeachment-procedure tegen president Trump zal starten. Pelosi, die als leider van de Democratische meerderheid het Huis van Afgevaardigden voorzit, heeft zich lang verzet tegen een de stap omdat ze vreesde voor een negatieve impact op de verkiezingen in 2020, maar liet er vanavond geen twijfel over bestaan: “Niemand staat boven de wet.” In haar persconferentie zei Pelosi:
"Trump heeft de grondwet herhaaldelijk geschonden. Wij zijn alleen een republiek indien wij hem kunnen bewaken, anders zijn we een monarchie. Deze president zegt letterlijk dat hij als president ‘kan doen wat hij wil’. Daarom zien wij ons gedwongen om de zware stap te ondernemen om een impeachment-procedure in gang te zetten."
Directe aanleiding voor impeachment – buiten de waslijst aan reeds bekende schandalen en schimmige deals – is het schandaal rond een klokkenluider van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die alarm sloeg na een zorgwekkend telefoongesprek van Trump met een buitenlandse leider. Een interne toezichthouder concludeerde dat de klacht gegrond was en sprak van een “urgent concern”. Later bleek dat de Amerikaanse president zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky onder druk had gezet om een onderzoek te starten naar, en verregaande conclusies te fabriceren over vermeende corruptie van Hunter Biden; de zoon van Joe Biden, die een van de koplopers is in de Democratische voorverkiezingen. Om zijn ‘verzoek’ kracht bij te zetten gaf Trump voorafgaand aan het gesprek de opdracht om 391 miljoen dollar aan financiële steun voor Oekraïne te bevriezen. Iets waar hij de bevoegdheid niet toe zou hebben gehad.
Hoewel Trump inmiddels al meerdere, tegenstrijdige verklaringen heeft gegeven over het voorval, twitterde hij vanavond ineens dat hij toch bereid was om een geschreven verslag van het telefoongesprek vrij te geven. De rapportage van de klokkenluider hoort wettelijk gezien ook vrijgegeven te worden, maar die mag het publiek niet zien. De klokkenluider heeft inmiddels laten weten bereid te zijn om te getuigen voor een eventuele onderzoekscommissie.
Stel dat de Democraten een impeachmentprocedure starten en voltooien, dan is de volgende stap een rechtszaak in de Senaat waar de Republikeinen een meerderheid hebben. De kans dat de Senaat een eventueel impeachment-oordeel bekrachtigt wordt dan ook zeer laag ingeschat, maar niets doen zou weleens de boodschap kunnen uitstralen dat de president boven de wet verheven is, en daarmee de democratie geweld aandoen. Overigens was zowel het volk als de politiek zeer verdeeld ten tijde van de impeachmentprocedure tegen Richard Nixon. Naarmate de hoorzittingen vorderden sloeg dat echter volledig om en uiteindelijk trad Nixon af voordat een vonnis kon worden geveld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.