33

WK 2022 in Qatar gebouwd op slavernij

Onthullende reportage The Guardian... Nepalese bouwvakkers in Qatar behandeld als slaven... Al tientallen doden op de bouwplaats...

Terwijl de voetbalwereld zich druk maakt of het WK 2022 in Qatar in de zomer of in de winter gespeeld moet worden, is het echte probleem van dit toernooi veel schrijnender. Al tientallen Nepalese arbeiders vonden de dood bij de grote bouwprojecten die in aanloop naar het WK al zijn begonnen. De omstandigheden waaronder ze werken is zo slecht dat de term slavernij op zijn plaatst is. Dat maakt deze indrukwekkende (video) reportage van de Britste krant The Guardian duidelijk.


The Guardian schrijft:

“Deze zomer viel er bijna elke dag een dode onder de Nepalese arbeiders, vaak jonge mannen die een plotselinge hartaanval kregen. Het onderzoek heeft bewijzen opgeleverd dat duizenden Nepalezen, de grootste groep arbeiders in Qatar, te maken hebben met misbruik en exploitatie die zorgen voor moderne slavernij, zoals gedefinieerd door de International Labour Organisation, in een bouwexplosie die het pad moet effenen voor het WK 2022.”

Volgens documenten van de Nepalese ambassade kwamen tussen 4 juni en 8 augustus 44 Nepalese migranten om het leven tijdens het werk.

De othullingen van The Guardian stellen de FIFA en de hele voetbalwereld voor een belangrijke vraag: wil je een WK spelen in stadions die gebouwd zijn door slaven? Aidan McQuade, directeur van Anti-Slavery International:

Deze arbeidsomstandigheden en het ongelooflijke aantal doden onder de kwetsbare arbeiders gaan verder dan dwangarbeid, dit is slavernij uit oude tijden toen mensen als objecten werden behandeld. We kunnen niet langer zeggen dat het WK misschien gebouwd wordt op dwangarbeid, nee, het is zeker, het gebeurt nu al!”

The Guardian noteerde en filmde tal van getuigenissen van Nepalese arbeiders. Maanden werken zonder betaald te worden, niet mogen drinken tijdens het werk in de moordende hitte, 24 uur niet te eten krijgen, werkgevers die het paspoort afpakken.

The Guardian: Revealed: Qatar’s World Cup slaves

Geef een reactie

Laatste reacties (33)