37

WMO: Juli 2019 heetste maand ooit gemeten op aarde

We hebben het zelf allemaal kunnen voelen, maar volgens de World Meteorological Organisation (WMO) IS Juli 2019 waarschijnlijk de heetste maand ooit gemeten op aarde. Uit voorlopige data van het Copernicus Climate Change Programme blijkt dat de gemiddelde temperaturen in juli 1.2 graad boven pre-industriële gemiddelden liggen. Uit een vandaag gepubliceerd rapport van World Weather Attribution blijkt dat hittegolven zoals die afgelopen maand plaatsvonden in Noord-Europa maar eens in de 50 tot 100 jaar zouden voorkomen als mensen de opwarming van het klimaat niet hadden beïnvloed. Hittegolven komen steeds vaker voor en worden bovendien steeds heter. De hittegolf van afgelopen juli was gemiddeld zo’n 3 graden minder heet geweest zonder klimaatopwarming.

Afgelopen juni bleek ook al de heetste juni ooit gemeten. Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, wijst erop dat alle maanden in 2019 tot nu toe tot de vier heetste ooit gemeten behoren en dat de jaren vanaf 2015 eveneens op dat recordschema liggen. Hij omschrijft de strijd tegen de klimaatcatastrofe dan ook als ‘ de race van ons leven, voor ons leven’:

Dit jaar alleen al zagen we temperatuurrecords verpletterd worden van New Delhi tot Anchorage, van Parijs tot Santiago, van Adelaide tot de Poolcirkel. Als we nu geen actie ondernemen zijn deze extreme weersomstandigheden slechts het topje van de ijsberg.

WMO Secretaris-Generaal Petteri Taalas voegt daar aan toe:

De recente hittegolven hebben wereldwijd aanzienlijke schade aangericht aan de natuur. De buitengewone hitte ging gepaard met dramatische smeltversnellingen in Groenland, op de Noordpool en op Europese gletsjers. Verwoestende bosbranden teisterden voor de tweede maand op rij ooit ongerepte bossen. Dit is geen science fiction. Het is de realiteit van klimaatopwarming. Het gebeurt nu en het wordt alleen maar erger in de toekomst zonder urgente klimaatmaatregelen.

Cc-foto: geralt

Geef een reactie

Laatste reacties (37)