22

WNF: Westerse levensstijl plundert Aarde in rap tempo leeg

Grondstoffen worden anderhalf keer zo snel geconsumeerd als dat de aarde ze kan vervangen. Afnemen aantal diersoorten gestopt

De wereldbevolking gebruikt het equivalent van anderhalve Aarde aan grondstoffen. De daling van het aantal diersoorten is momenteel echter gestopt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF).


Het Living Planet Report laat ook zien hoe de Westerse levensstijl in rap tempo de tropen leegplundert. Dat schrijft de Britse krant The Guardian woensdag.

Het rapport toont de gevaren van het leven op wat de Aarde als het ware heeft opgespaard: In de afgelopen veertig jaar is de consumptie verdubbeld. Intussen heeft de Living Planet Index, die de populaties van duizenden diersoorten op het land, in rivieren en in de zee meet, een duik naar beneden genomen, met 30 procent over het geheel genomen en zelfs 60 procent in de tropische regio’s.

Echter, uit de index, die wordt samengesteld door de Zoological Society of London, blijkt ook dat de dierpopulatie in de rijkere landen in het noorden en in de subtropen flink zijn gegroeid. Wereldwijd lijken dierpopulaties momenteel te zijn gestabiliseerd.  

Ondanks dit ogenschijnlijk goede nieuws waarschuwt het WNF dat er nog altijd serieuze gevaren schuilen in vooral klimaatverandering en watertekorten.

Lees het hele artikel in The Guardian: Western lifestyles plundering tropics at record rate, WWF report shows

Geef een reactie

Laatste reacties (22)