27

‘Wob-plannen Spies bedreigen persvrijheid’

Journalisten boos over plannen minister Spies om Wet openbaar bestuur in te perken ... Media voelen zich genegeerd, minister luisterde vooral naar amtenaren

De plannen van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) om de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te wijzigen, zijn een bedreiging voor de persvrijheid. Dat schrijven vier mediaorganisaties vrijdag in een gezamenlijke brief aan de minister. Zij willen dat de plannen van tafel gaan, zo meldt de Metro.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NDP Nieuwsmedia en de Stichting Persvrijheidsfonds houdt de minister zich doof voor klachten van journalisten over het wetsvoorstel.

Spies heeft vertegenwoordigers van de media wel om advies gevraagd, maar heeft dit volgens de organisaties genegeerd. De aanpassingen zijn alleen gebaseerd op het advies van ambtenaren en bestuurders, die openbaarheid als een last ervaren, aldus de briefschrijvers.

De mediaorganisaties uiten met name kritiek op het voorstel om onredelijke en omvangrijke Wob-verzoeken tegen te gaan. Zo krijgen bestuursorganen een gemakkelijk wapen in handen om verzoeken over zaken waarover ze liever geen openheid geven, op te houden, luidt de kritiek. 

Met de Wet openbaarheid van bestuur kunnen burgers inzage vragen van overheidsinformatie van de overheid. Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij in de Wob of een andere wet is vastgelegd dat die informatie niet geschikt is om openbaar te maken, aldus Metro. 

Metro: Journalisten boos over Wob-plannen Spies

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)