46

Woede en walging in België over gewetenloze bisschop

Religieus leider over misbruik van neefje (5): 'Het was een beetje een relatietje' 

In België wordt met grote verontwaardiging gereageerd op een tv-interview met de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe. Hij bagatelliseert daarin het seksueel misbruik dat hij pleegde bij zijn kleine neefjes.

Vangheluwe die in mei moest aftreden na het bekend worden van het misbruik van een neefje, vertelt in het interview dat hij ook met een ander neefje ontucht heeft gepleegd. Hij zegt onder meer:

Het ging wel om aanraking van de intieme delen, maar het was geen brute seks. Volgens mij had het niet met echte seksualiteit te maken. Het was een stukje intimiteit van mij naar hem toe. Dat was eigenlijk meer een gewoonte. (…) Het is geen liefdesrelatie, ik was niet op zoek naar affectiviteit. Het was iets wat in die tijd ook niet zo abnormaal was, hoorde ik toch in een aantal kringen. Dat was een beetje een relatietje. En ik had van mijn kant het gevoel dat mijn neef daar helemaal niet tegenop keek. Integendeel.

Bij het biechten stelde hij collega’s op de hoogte van zijn gedrag, overigens zonder dat er ingegrepen werd. Vangheluwe heeft van het Vaticaan nog steeds de titel bisschop mogen behouden en peinst er niet over om het priesterschap neer te leggen. Ook vindt hij dat de kerk geen schadevergoeding hoeft uit te keren aan slachtoffers. Hij vertelt dat hij van fans, onder meer vanuit Nederland, aanbiedingen kreeg voor verblijfadressen nadat het misbruik werd geopenbaard.

Lees hier bij de VRT de belangrijkste passages uit het gesprek met het VT4-programma “Vlaanderen vandaag”.

De Belgische media reageren woest, walgend en verbijsterd op het interview. De Morgen biedt een overzicht van de kritiek:

Geen spoor van spijt, geen blijk van berouw, niet eens een begin van besef. Uit alles wat Vangheluwe zei, sprak ontkenning en miskenning, verongelijktheid en een moreel en religieus meerderwaardigheidsgevoel: hij, bisschop voor het leven en God in het diepst van zijn gedachten, tegenover de boze, ongelovige buitenwereld”, zegt Jan Segers in Het Laatste Nieuws. “Een man in het reine met zichzelf, meer nog: in zijn nopjes met zichzelf en trots op alle fanmail die hij mocht ontvangen. Stuitend.

cc-foto: WikiMedia

Geef een reactie

Laatste reacties (46)