15

Woede in VS om zoveelste zwarte slachtoffer van politiegeweld

Michael Brown (18) was ongewapend toen hij door 9 politiekogels om het leven kwam in St. Louis, de stad is in rep en roer

Dat de politie soms genoodzaakt is om geweld te gebruiken weet iedereen, maar waar de grens ligt tussen noodzakelijk en excessief is nog steeds onderwerp van discussie. Zeker in de VS, waar vooral zwarte burgers vaak slachtoffer worden van politiegeweld, dat zelden bestraft wordt. De dood van de 18-jarige Michael Brown in Ferguson (een buitenwijk van St. Louis) afgelopen weekend, waarvan de omstandigheden nog worden onderzocht, zorgt dan ook voor veel woede, onrust en protest. Vaststaat dat Brown ongewapend was toen hij met 9 kogels om het leven werd gebracht.

Vredige protesten zijn op sommige plekken omgeslagen in relletjes waarbij geplunderd werd. De politie heeft zeer zwaar geschut ingezet. Veel buurtgenoten van Brown – die deze zomer geslaagd was voor de middelbare school en in september naar de universiteit zou gaan – zijn woedend, maar roepen desalniettemin op het hoofd koel te houden.

Het incident volgt slechts enkele weken na de dood van Eric Garner, die in New York overleed nadat een politieagent hem in een wurggreep had genomen. Twee weken daarvoor filmden omstanders hoe Marlene Pinnock in elkaar werd geslagen door politie langs een snelweg in Los Angeles. The Root stelde onlangs een profiel op van twintig ongewapende jongens en mannen met een donkere huidskleur die in de afgelopen jaren in de VS om het leven kwamen aan de hand van politieagenten en beveiligers. Op Gawker omschrijven een aantal schrijvers en activisten dat het tijd wordt om politiegeweld als ‘nationale crisis‘ te zien.

cc-foto: @TammieHolland

Vine: Antonio French

Geef een reactie

Laatste reacties (15)