21

Woede om patent op chimpansee-DNA

Genetisch gemanipuleerde aap middelpunt van controverse: copyright op een dierenleven?

Dierenrechtenorganisaties zijn boos om een patent op een genetisch gemanipuleerde chimpansee. Dat heeft het Europees Octrooibureau verleend aan het Amerikaanse bedrijf Intrexon. De organisaties vrezen dat het octrooi tot meer dierproeven leidt. Zo’n 10 bedrijven gaan in beroep tegen het patent en 14000 mensen hebben een petitie ondertekend, zo meldt de Volkskrant.

Genetisch gemanipuleerde dieren worden steeds vaker gebruikt door de farmaceutische industrie. Door DNA van insecten, teken en krabben in andere dieren te plaatsen, veranderen ze en kunnen ze gebruikt worden in onderzoek.

Aanvankelijk ging het om bacteriën en muizen. De Volkskrant schrijft dat Intrexon sinds augustus vorig jaar commercieel gebruik mag maken van chimpansees, muizen, ratten, konijnen, katten, honden, koeien, geiten, varkens, paarden en schapen.

Het nieuwe patent overschrijdt ethische grenzen, vinden protestorganisaties Testbiotech en No Patents On Life. Bovendien is het een commerciële prikkel voor meer dierproeven. Dieren en in het bijzonder apen, de ‘eerste biologische familieleden’ van mensen, moeten met meer respect worden behandeld, vinden ze.

Wat vindt u ervan?

Volkskrant: Woede om patent genetisch gemanipuleerde aap

Foto-cc: Patries71

Geef een reactie

Laatste reacties (21)