Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woede over onverwachtse proefboring Schiermonnikoog

  •  
11-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8476924664_395db95688_b

© Cc-foto: Jos @ FPS-Groningen

Op Schiermonnikoog is onrust ontstaan nadat bekend werd dat er toch weer naar aardgas geboord gaat worden. Dat meldt Trouw. Een jaar geleden was men nog opgelucht toen Energieconcern Engie afzag van een proefboring vanwege hoge kosten en lokale weerstand. Nu gaat het mogelijk om een veel groter project van het Britse energieconcern Hansa Hydrocarbons dat 6 miljard kubieke meter aardgas, en mogelijk een veelvoud daarvan, hoopt te winnen. Dit weekend vertrok er een boorplatform van IJmuiden naar de boorlocatie, 18 kilometer ten noorden van Schier, waar een tweede proefboring zal plaatsvinden.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft toestemming verleend voor de proefboring, waarvan de werkzaamheden volgende week al beginnen en twee tot vier maanden zullen duren. Tijd om te protesteren is er niet meer, tegenstanders spreken dan ook van ‘een overval’. De gemeente Schiermonnikoog noemt de proefboring onafwendbaar, maar hoopt dat het resultaat tegenvalt zodat er geen vervolg komt. Werkgroep Horizon Schiermonnikoog is fel tegen boringen omdat daarbij in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt, de Wadden uiterst gevoelig zijn voor zeespiegelstijging door klimaatveranderinggroep en dat Nederland zich op duurzame energievoorziening zou moeten richten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.