36

Woede op Japanse regering komt goed los

Duizenden Japanners demonstreren tegen kerncentrales ... Japan zit in een spagaat omdat het geen alternatief heeft voor kernenergie

In Japan zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de kerncentrales in hun land. Precies drie maanden na de grootste nucleaire ramp na Tjernobyl zitten nog steeds 90.000 mensen in een tijdelijke opvang. Veel Japanners hebben veel kritiek op hun regering omdat die de crisis niet goed heeft aangepakt. Op straat scanderen ze leuzen als ‘No nukes’ en ‘No more Fukushima’.

De Japanners zijn ontevreden over de aanpak van premier Naoto Kan. Politieke partijen komen er niet uit hoe de herbouw van het land gefinancierd moet worden. Intussen komt er nog altijd straling vrij.

Eerdere demonstraties leidden al tot het sluiten van kerncentrale Hamaoka. Van de 54 reactoren die voor de nucleaire ramp actief waren, zijn er slechts nog 19 werkzaam. Experts schatten in dat Japan daardoor tot 2012 flinke energietekorten zal hebben. Kerncentrales zijn de grootste energieleveranciers in Japan en een alternatief om het tekort te compenseren is er niet.

De aardbeving van 11 maart leidde tot een meltdown in drie reactoren van kerncentrale Fukushima waarna 80.000 omwonenden geëvacueerd moesten worden. Intussen zijn 15.400 lijken geborgen en nog steeds worden 8.100 mensen vermist. De overheid is volop bezig met het bouwen van huizen, maar de 28.000 stuks blijken veel te weinig dan van te voren was berekend. In de provincies Miyagi, Iwate en Fukushima, de zwaarst getroffen gebieden, verloren 120.000 Japanners hun huis en hun werk, meldt De Standaard. Momenteel zijn er slechts 49.000 vacatures beschikbaar. 
NRC: Nieuwe protesten in Japan drie maanden na de ramp

Geef een reactie

Laatste reacties (36)