22

Woede over Amerikaans-Europese vliegblokkade president Bolivia

Zuid-Amerikaanse landen in spoedberaad over 'Noord-Amerikaans imperialisme'

In Latijns-Amerika is woedend gereageerd op de weigering van landen als Frankrijk en Portugal om het officiële regeringstoestel van Bolivia door hunluchtruim te laten. President Morales, op de terugruis uit Moskou, zat daardoor uren vast op een vliegveld in Oostenrijk. De landen waren bang dat NSA-klokkenluider Snowden zich aan boord van het toestel bevond.


De Volkskrant meldt:

Morales werd donderdagochtend bij aankomst op het vliegveld van La Paz door een enthousiaste menigte onthaald. De president was woedend: ‘Dit is een open provocatie naar ons continent, niet alleen naar mij. Het Noord-Amerikaanse imperialisme is gebruikt om ons bang te maken en ons te intimideren.’

Morales had in Rusland gezegd dat hij overwoog Snowden, die naar verluidt nog steeds vastzit op een vliegveld van Moskou, asiel aan te bieden. Hij heeft nu spijt van die uitspraak.

De zaak ligt ook enorm gevoelig vanwege de historische context. De Verenigde Staten hebben decennialang de baas gespeeld in Latijns-Amerika. Gekozen presidenten die niet bij de Amerikaanse politiek pasten werden met staatsgrepen afgezet, dictators in het zadel geholpen en gehouden. Dat Amerikaanse beleid ging gepaard met de grofst mogelijke mensenrechtenschendingen.

De Argentijnse president Cristina Fernandez noemde de behandeling van Morales een aanval op het hele continent. Frankrijk heeft inmiddels excuses aangeboden voor de blokkade. De leiders van  Argentinië, Venezuela, Peru, Ecuador, Bolivia, Suriname en mogelijk Uruguay bespreken het conflict donderdag.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)