118

Woede over anti-islamfilm escaleert in België

Volgens de Belgische krant De Morgen zit Sharia4Belgium achter de rellen ... Zondag opnieuw demonstraties in Amsterdam


De Belgische politie heeft gisteren zo’n 230 mensen gearresteerd bij het protest tegen de film waarvan niemand weet of die echt bestaat. In Borgerhout bij Antwerpen protesteerden honderden betogers tegen de film . Toen de politie een van de leiders oppakte, werd de sfeer nog grimmiger en leidde dat tot gewelddadige incidenten.

De betogers waren via sms’jes opgeroepen om zich zaterdag om 15.00 uur te verzamelen bij Borgerhout. De Belgische krant De Morgen meldt dat voornamelijk radicale islamitische jongeren, waarschijnlijk van Sharia4Belgium, afkwamen op de oproep. 

Na escalatie van de demonstratie greep de politie in met wapenstok en pepperspray. De organisatie van het protest had van het stadsbestuur geen toestemming gekregen voor de manifestatie. 

Het Amerikaanse Witte Huis had Google opgeroepen de anti-islamfilm van internet te halen, maar de eigenaar YouTube weigert dat. Het bedrijf heeft aangegeven dat de video duidelijk aan de richtlijnen voldoet en daarom beschikbaar blijft. 

In tal van landen in het Midden-Oosten brak de afgelopen dagen onrust uit vanwege de anti-islamfilm. Afghanistan, Libië en Egypte hebben de film inmiddels geblokkeerd door YouTube af te schermen. 

In Libië kwamen door de protesten de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om het leven. De FBI onderzoekt nog om het om een 
gecoördineerde Al-Qaida aanslag ging. 

Ook in Nederland stonden agenten op scherp vanwege demonstraties tegen de anti-moslimfilm. Bij het Museumplein hadden zich zaterdag zo’n honderd mensen verzameld, aldus de NOS. Betogers scandeerde leuzen als: “Obama, Obama, we’re all Osama”. Agenten hadden de opdracht gekregen de betogers uit de buurt te houden van het Amerikaanse consulaat. Zondag trokken opnieuw tientallen betogers naar het plein in Amsterdam. Sharia4Belgium zou op internet betogers hebben opgeroepen om naar de manifestatie te komen. 

NRC: Meer dan 200 arrestaties bij rellen anti-islamfilm in Belgie

De Morgen: Zit Sharia4Belgium achter rellen Borgerhout?

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (118)