Laatste update 13:50
120

Woede over hervatting graaifeest bij top geredde bank

Het grote graaien is weer begonnen. ING Bank, die met miljarden gemeenschapsgeld gered moest worden wegens falend beleid, gaat het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers met ruim 50 procent verhogen. Hamers verdient dan meer dan 3 miljoen euro.

SP-leider Lilian Marijnissen wil er een stokje voor steken, twittert ze:

Bestuurder ING: +50% salaris Ruim 3 miljoen. Medewerkers ING: +1,7% salaris. Pas 2300 mensen ontslagen. En dan “hopen op begrip”. Ik dacht het niet! Aanpakken.

Ook andere politici reageren geschokt. GroenLinks en D66 willen president-commissaris Van der Veer naar de Kamer halen voor een hoorzitting. “In wat voor universum leeft de top van ING?”, vraagt GroenLinks-leider Jesse Klaver zich hardop af.

Minister Hoekstra van Financiën is ‘not amused’ door de graaipoging. ING toont zich van geen kwaad bewust en zegt dat de topman de afgelopen jaren ‘onderbetaald’ is.

Ondertussen maakt de EU zich op om de regels voor de bonussen aan topmannen te versoepelen. Regeringspartijen CU en D66 roepen Hoekstra op zich tegen die uitbreiding van de graaicultuur te verzetten, meldt het AD:

Banken, verzekeraars en andere financiële ondernemingen binnen de EU mogen hun personeel een bonus van maximaal 100 procent bovenop het salaris geven. Nederland is nog veel strenger en hanteert een maximum van 20 procent. In plaats van beleggingsondernemingen uit te zonderen van het bonusplafond zou Hoekstra zich juist hard moeten maken om andere EU-landen te overtuigen de Nederlandse bonusregels over te nemen. Kamerlid Eppo Bruins (Christenunie): ,,Ik roep Hoekstra op die boodschap met klem en urgentie uit te dragen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (120)