Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woede over smakeloze Mandela-tweet GroenLinkser

  •  
06-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
tweet.png
Update: De Laet en De Telegraaf bieden excuses aan ... John de Laet zet in 'gevatte bui' de net overleden Mandela weg als 'hoofdpiet' ... Ook de Telegraaf gaat hard onderuit
De wereld verloor donderdag 5 december een grote en inspirerende leider. Een vereniger en een man die de wereld veranderde. De oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela overleed op Sinterklaasdag. Reden voor John de Laet, GroenLinks-bestuurder in Amsterdam West, om de anti-apartheidstrijder op de dag van zijn overlijden weg te zetten als ‘hoofdpiet’.
Updates onderaan artikel
De Laet twittert:
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-12-06_om_08.16.33.png
De Laet zag zichzelf kennelijk in een gevatte bui, want op Facebook maakte hij ook al een – bijna identieke – grap. Inmiddels is hij op zijn smakeloze tweet gewezen, op Twitter wordt verbijsterd gereageerd, maar een uitleg – of excuses – geeft hij niet. In plaats daarvan laat hij een ander het woord doen.
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-12-06_om_08.48.20.png
Ook de krant van Wakker Nederland, De Telegraaf, doet een duit in het zakje smakeloze opmerkingen:
RTEmagicC_telegraaf_03.jpg
Inmiddels is dat bericht gewijzigd, maar Google onthoudt meer dan je lief is:
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-12-06_om_09.10.04.png
Update 10.15
De hoofdredactie van de Telegraaf heeft inmiddels excuses gemaakt voor het eerder verschenen bericht. De krant schrijft dat door een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’ het bericht is gepubliceerd. Welke omstandigheden dat exact waren, blijft onduidelijk. De Telegraaf schrijft:
Dit had nooit mogen gebeuren. Onze excuses daarvoor.
Zodra de eindredactie in de gaten kreeg dat het artikel toch gepubliceerd was, is er ingegrepen. We hebben echter niet kunnen voorkomen dat het toch nog een klein half uur te lezen is geweest. Het betreft hier een flauwe grap, die nooit gepubliceerd had mogen worden. Het leert ons weer dat het nooit gepast is om tijdens ons journalistieke werk grappen te maken rondom treurige onderwerpen als het overlijden van mensen. Zelfs als het niet de bedoeling is dat deze worden gepubliceerd, is er een risico dat dit toch gebeurt. Zie hier een voorbeeld.”
Update 10.45
Ook John de Laet heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Hij schrijft op Twitter:
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-12-06_om_10.47.30.png
De officiële verklaring van GroenLinks staat ook op Twitter:
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-12-06_om_10.50.01.png
cc-foto: Arnoud Wokke

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.