69

Woede over Telegraaf-campagne tegen kilometerheffing

ChristenUnie: 'doelbewuste poging macht uit te oefenen' … GroenLinks: 'ronduit dubieus' … Minister Eurlings: 'indianenverhalen en bangmakerij' 

Een langdurige campagne van dagblad De Telegraaf tegen de kilometerheffing leidt tot kritiek. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, spreekt van spandoekjournalistiek die de democratie ondermijnt.


Door redactie Joop
Minister Eurlings noemt de krant niet bij naam (dat zou politieke zelfmoord zijn volgens het NOS-Journaal) maar uitte wel zijn ergernis over ‘indianenverhalen en bangmakerij’. Zo gebruikt de krant het woord ‘spionagekastje’ voor de heffingmeter die in de auto’s wordt ingebouwd. Ook maakt de krant lezers wijs dat een simpel defect verstrekkende gevolgen heeft: ‘Gevangenis dreigt bij kapot km-kastje’.
De krant voert al dagen achtereen campagne tegen de kilometerheffing. Dinsdag drukte de krant op de voorpagina een VVD-sticker af met de tekst ‘Kilometerheffing No Way’. De stroom desinformatie viel verkeerd bij Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Dagblad De Pers citeert hem:

,,Vandaag onderneemt de krant zelfs een directe poging om het democratisch debat te overstemmen met stemmingmakerij.” (…) Zo bont hebben kranten en omroepen het sinds de hoogtijdagen van de verzuiling niet meer gemaakt. Ik vraag me af of een krant op deze wijze de grenzen van geëngageerde journalistiek niet overschrijdt, en doelbewust probeert macht uit te oefenen.”

Tegenover het NOS-journaal stelt GroenLinks-woordvoerder Kees Vendrik:

Wat De Telegraaf doet vind ik ronduit dubieus. Een krant gebruiken als een campagnemiddel om burgers een bepaalde mening op te dringen vind ik over de grenzen van het betamelijke gaan.

 Lees ook Z24-columnist Mathijs Bouman over De Telegraaf-campagne.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)