112

Woede over vluchtroute Rutte

CU trekt steun in bij Algemene Maatregel van Bestuur: "Wij laten ons niet intimideren"

Politici van de ChristenUnie zijn woedend over de vluchtroute die premier Rutte heeft bedacht om de omstreden zorgwet door het parlement te loodsen. De liberale regeringsleider wil, als de Eerste Kamer niet instemt met de wetswijziging, zijn toevlucht zoeken tot een Algemene Maatregel van Bestuur die het parlement buiten spel zet.

In een interview met Trouw zegt CU-partijleider en fractievoorzitter Arie Slob:

Toen donderdagavond het woord AMvB viel in het Torentje, was ik onmiddellijk gealarmeerd. Dat het kabinet zegt wat het gaat doen als een voorstel niet wordt aangenomen, heb ik nog nooit meegemaakt. Het is staatsrechtelijk onzuiver. (…) Wat er is bedacht, zegt iets over hoe zij met het regeerakkoord omgaan; een lastige Eerste Kamer wordt omzeild. Dat is principieel onjuist. Hoe meer ik erover praat, hoe meer ik mij erover verbaas dat men dit als een oplossing heeft gezien voor een politiek probleem. (…) Als Rutte deze route straks niet wil uitsluiten, en de Tweede Kamer vindt dat goed, dan weet ik wat het stemgedrag van de ChristenUnie zal zijn. Ik wil echt dat die route wordt uitgesloten.

In het AD reageert CU-senator Roel Kuiper furieus op de manoeuvre van Rutte:

Dit kún je niet menen. Wij laten ons niet intimideren. Er is een staatsrechtelijke schuiver gemaakt. De VVD heeft gemeend de PvdA met dit dreigement onder druk te moeten zetten. Dit moet opgehelderd worden, anders moet het parlement optreden.

H.J. Schoo-lezingOok andere partijen uiten forse kritiek op de politieke goocheltruc van de premier. SP-senator Tiny Kox: “De crisis ging om het vertrouwen tussen de regeringspartijen, nu gaat het om iets veel fundamentelers: het vertrouwen tussen regering en parlement.”

Rutte ontkende vrijdag glashard dat het kabinet in gevaar is geweest tijdens de zogeheten kerstcrisis. Dat werd later tegengesproken door VVD-minister Schultz die tegenover de pers verklaarde: “Iedereen dacht: dit kunnen wel eens de laatste dagen zijn.”

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (112)