Laatste update 18:34
52

Woede om reclame: Protestantse Kerk scheurt Jezus in stukken

 

 

De protestantse kerk heeft een reclamecampagne gelanceerd waarin een poster van Jezus in stukken wordt gescheurd. In de spotjes van de stichting Kerk in Actie, die landelijk worden uitgezonden, wordt opgeroepen tot het steunen van een actie tegen armoede in Colombia. Een voice-over licht toe: “Jezus deelde zijn leven, daarom geloven wij in delen” terwijl de snippers met het gezicht van Jezus over Colombia uit dwarrelen.

Vanuit katholieke gelovigen, maar ook vanuit de eigen orthodoxere flank, wordt flinke kritiek geuit. Er wordt gesproken over godslastering en blasfemie.

‘Een poster van Jezus verscheuren; jullie moeten je heel diep schamen.’ Dat is te lezen op de Facebookpagina van Kerk in Actie. Ook de Reclame Code Commissie heeft al meerdere klachten over het spotje binnen gekregen. In het Nederlands Dagblad zegt Jan-Willem Wits, de voormalige woordvoerder van het overlegorgaan van Nederlandse rooms-katholieke bisschoppen, dat hij de spotjes schofferend vindt.

Hij vergelijkt het spotje met een vernietigingsdrift die normaal gesproken alleen te zien is bij ‘ISIS en andere christenhaters’. Hij begrijpt de gedachte achter de campagne maar zegt alsnog: ‘Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.’

Een van de kernwaarden van de protestantse kerk is hun idee dat God niet te vinden zou zijn in beelden, in tegenstelling tot andere religies die ook afbeeldingen en iconen een heilige of spirituele werking toekennen.

De voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), René de Reuver, staat echter nog steeds volledig achter de spotjes. ‘Jezus deelt onze verscheurdheid door zichzelf te laten verscheuren’, zegt Reuvers. “Door zijn leven te delen, tot zegen van anderen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (52)