Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woedend Google gaat China verlaten

  •  
16-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
google-china-300px.jpg
Zoekgigant wil af van opgelegde censuur
Google gaat zich vrijwel zeker terugtrekken uit China. Het zoekbedrijf wil geen zoekresultaten meer censureren op last van de lokale overheid.
Het duurt hooguit nog enkele weken, aldus The Wall Street Journal, voordat Google zich terug zal trekken van de Chinese markt. Het zoekbedrijf wil geen zoekresultaten meer censureren, wat het sinds vier jaar doet, en zocht daarover overleg met de overheid. Omdat die op niks dreigen uit te lopen, staakt Google naar verwachting zijn lokale activiteiten in China.
De site Google.cn zal vanuit China niet meer te gebruiken zijn, maar de internationale, Engelstalige website Google.com blijft beschikbaar, zo legt vakblad Emerce uit. De internationale site wordt aan de wortels gefilterd door de Chinese overheid, Google.cn werd door Google zelf gefilterd. Internationaal georiënteerde ingezetenen van China gebruiken overigens speciale software, zoals VPN-tunnels en Tor-routing om Google ongefilterd te gebruiken.
Google heeft in China een marktaandeel van rond de 36%. Als het bedrijf daadwerkelijk al zijn Chinese activiteiten staakt veroorzaakt dat 600 miljoen dollar inkomstenderving , op een jaaromzet van rond de 25 miljard dollar.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.