Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wolf kwam op eigen houtje naar Nederland

  •  
07-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
wolf_300_05.jpg
Gezond, raszuiver en vermoedelijk afkomstig uit Oost-Europa 
De vrouwtjeswolf die begin vorige maand dood werd gevonden bij Luttelgeest, is hoogstwaarschijnlijk uit eigen beweging naar Nederland gekomen, meldt Vroege Vogels.
Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Utrecht, de Universiteit Wageningen en het natuurhistorisch museum Naturalis na onderzoek. Er is geen sprake van dat iemand de dode wolf bij Luttelgeest heeft gedumpt nadat het elders in Europa is aangereden. Die suggestie werd door jachtopzieners gedaan na de vondst.
Op basis van uitgebreid DNA-onderzoek staat vast dat het om een raszuivere wolf gaat. Omdat Nederland niet over voldoende referentiemateriaal van wolven en wolfshonden beschikt zijn onder meer onderzoeksinstituten uit Duitsland en Italië bij dit DNA-onderzoek betrokken. Naturalis en Alterra achten het waarschijnlijk dat de gevonden wolf oorspronkelijk afkomstig is uit het oostelijk deel van Europa, langs de Russische grens. Deze zone kan lopen van de Baltische staten, via Oost-Polen tot in Griekenland. Referentiemateriaal voor een meer preciezere herkomstbepaling is op dit moment bij Europese onderzoeksinstituten niet voor handen.

Meer over:

dieren, nieuws, wolven, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.