31

Wolf mogelijk terug in Nederland, meteen doodgereden

Dood dier aangetroffen in Noordoostpolder, voor onderzoek naar Duitsland gestuurd

Het zou ook nog een wolfshond kunnen zijn, dus het kadaver is voor DNA-onderzoek naar Duitsland gestuurd, maar anders is voor het eerst in anderhalve eeuw weer een wolf in Nederland aangetroffen. Het dier werd wel meteen doodgereden.

Wolven in Nederland meldt dat het dier waarschijnlijk in de nacht van 3 op 4 juli is doodgereden aan de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Het zou om een kruising kunnen gaan tussen een hond en een wolf maar anders is voor het eerst in anderhalve eeuw met zekerheid een wolf in Nederland gesignaleerd. Dat zat er al een tijd aan te komen.

De Duitse wolvenpopulatie neemt de laatste 8 jaar sterk toe. Vorig jaar zijn de eerste jonge wolven geboren op de Lüneburger Heide. Dit jaar hebben zelfs twee roedels in Niedersachsen jongen gekregen. Opgroeiende jonge wolven verlaten met een leeftijd van 1 tot 2 jaar hun ouderlijk territorium en leggen dan grote afstanden af, gemiddeld 50km per nacht. Recent is zo’n jonge wolf in een militair oefengebied bij Meppen gefotografeerd, nog geen 15 km van de Nederlandse grens en circa 100km vanaf de Noordoostpolder. Niet meer als twee nachtjes lopen voor een wolf. Eerder waren er al waarschijnlijke wolvenwaarnemingen bij Duiven en in Zeeuws-Vlaanderen.

Het kadaver is inmiddels in Duitsland aangekomen. Het DNA-onderzoek neemt naar verwachting een week in beslag.


Grotere kaart weergeven

foto: wolven in nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (31)