Laatste update 20:23
3

Women’s March: vrouwen in dertig landen de straat op tegen geweld

Voor de derde keer gingen vrouwen en hun bondgenoten in het kader van de Women’s March de straat op. In dertig landen vonden op zaterdag demonstraties plaats. Dit keer richtte het protest, dat op gang kwam na de installatie van president Trump, zich op geweld tegen vrouwen. In steden als Sydney, Berlijn, Londen, New York, Washington maar ook bijvoorbeeld Groningen verzamelden zich menigten.

RTV Noord laat een deelneemster aan het woord over de noodzaak:

‘Gisteren stond ik nog buiten bij Eurosonic te wachten op een paar vrienden. Toen kreeg ik woorden als ‘hoer’ en ‘slet’ naar mijn hoofd geslingerd. Nou, ik moet toch wel wat anders doen om dat te zijn. Zo jammer, je kunt ook aardig zijn.’ De scheldpartij is niet de reden dat ze meeloopt: ‘Ik ben vrijwilliger bij Humanitas en help iemand die uit de vrouwenhandel is gekomen. Door haar weet ik dat er aandacht nodig is voor dit onderwerp’, vertelt ze.

Vanwege de Nashville-verklaringen is het thema in Groningen uitgebreid naar geweld tegen LHBT+’ers

In Londen werd het thema uitgebreid naar ‘Brood & Rozen’ ter ere van de legendarische Pools-Amerikaanse feministe Rose Schneiderman maar ook uit protest tegen de harde bezuinigingen van de regering, waar vooral vrouwen onder te lijden hebben.

In Washington is de opkomst kleiner dan voorgaande jaren. Volgens de organisatoren speelt de shutdown hen parten en moest de demonstratie daardoor op een minder aantrekkelijke plek gehouden worden.

In de VS is de organisatie van de Women’s March intern verdeeld geraakt omdat enkele prominente leden banden zouden onderhouden met de wegens antisemitische en homofobe uitspraken beruchte leider van Nation of Islam Louis Farrakhan. Een van hen, Tamika Mallory, danste in reactie op de kritiek tijdens de mars in New York met de vrouwen van Jewish Women of Color.

En natuurlijk was ook het nieuwe boegbeeld van links Amerika, congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, aanwezig:

In het Canadese Ottawa zag het protest er zo uit:

In Los Angeles:

Geef een reactie

Laatste reacties (3)