Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woningbouw dreigt in te storten

  •  
13-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
sloop_300_01.jpg
Banken op het punt kredieten te weigeren aan woningbouwcorporaties
Nederlandse banken staan op het punt een leenstop voor woningbouwcorporaties door te voeren. Hierdoor kan al op 1 juli een bouwstop ingaan. In Trouw slaat Marc Calon, voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, alarm.
De dreigende kredietstop is een direct gevolg van het financiële debacle bij woningcorporatie Vestia. Roekeloze bestuurders hebben die corporatie aan de rand van de afgrond gebracht door financiële speculaties. Om te voorkomen dat banken beslag kunnen leggen op de panden van Vestia zijn 86.000 woningen in allerijl ondergebracht bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De banken zijn woest over die heimelijke actie en dreigen nu met een kredietboycot. Dat zou een regelrechte ramp zijn voor de bouwsector, schrijft Trouw.
Draaien banken de geldkraan voor de corporaties dicht, dan betekent dat een nieuwe dreun voor de bouw. De volkshuisvesters hielden die bouw de afgelopen jaren aan de gang, terwijl marktpartijen zich terugtrokken. In 2010 namen corporaties de bouw van 36.500 huizen – dat is ruim de helft van de totale nieuwbouwproductie – voor hun rekening en investeerden fors in woningverbeteringen.
Update 12:30
Het Vestia-schandaal treft ook andere sectoren met publieke functie, meldt BNR
De publieke sector, zoals scholen en andere aan de overheid gelieerde instellingen, moeten meer rente betalen voor nieuwe leningen. Dat zijn de gevolgen van het debacle met Vestia
Foto voorpagina: Robin Utrecht / ANP Mei 2010. Op het voormalige Philips-fabrieksterrein Strijp R in Eindhoven wordt het RAF-gebouw geimplodeerd. Het terrein komt vrij voor woningbouw. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.