148

Woningbouw dreigt in te storten

Banken op het punt kredieten te weigeren aan woningbouwcorporaties

Nederlandse banken staan op het punt een leenstop voor woningbouwcorporaties door te voeren. Hierdoor kan al op 1 juli een bouwstop ingaan. In Trouw slaat Marc Calon, voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, alarm.

De dreigende kredietstop is een direct gevolg van het financiële debacle bij woningcorporatie Vestia. Roekeloze bestuurders hebben die corporatie aan de rand van de afgrond gebracht door financiële speculaties. Om te voorkomen dat banken beslag kunnen leggen op de panden van Vestia zijn 86.000 woningen in allerijl ondergebracht bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De banken zijn woest over die heimelijke actie en dreigen nu met een kredietboycot. Dat zou een regelrechte ramp zijn voor de bouwsector, schrijft Trouw.

Draaien banken de geldkraan voor de corporaties dicht, dan betekent dat een nieuwe dreun voor de bouw. De volkshuisvesters hielden die bouw de afgelopen jaren aan de gang, terwijl marktpartijen zich terugtrokken. In 2010 namen corporaties de bouw van 36.500 huizen – dat is ruim de helft van de totale nieuwbouwproductie – voor hun rekening en investeerden fors in woningverbeteringen.

Trouw: Woningcorporaties krijgen geen krediet meer van banken

Update 12:30

Het Vestia-schandaal treft ook andere sectoren met publieke functie, meldt BNR

De publieke sector, zoals scholen en andere aan de overheid gelieerde instellingen, moeten meer rente betalen voor nieuwe leningen. Dat zijn de gevolgen van het debacle met Vestia

Foto voorpagina: Robin Utrecht / ANP Mei 2010. Op het voormalige Philips-fabrieksterrein Strijp R in Eindhoven wordt het RAF-gebouw geimplodeerd. Het terrein komt vrij voor woningbouw. 

Geef een reactie

Laatste reacties (148)