209

‘Woningbrand Heerhugowaard was racistische aanslag’

Update: 'Slachtoffer' aangehouden op verdenking fraude ... Moslimman werd voor de verwoestende brand door hangjongeren getreiterd om zijn djellaba en baard

De brand waarbij in de nacht van 23 op 24 september een woning in Heerhugowaard in vlammen opging, heeft waarschijnlijk een racistische achtergrond, zo meldt het Noord-Hollands Dagblad zaterdag. De bewoner was een gelovige moslim die met zijn lange gewaad (djellaba) en baard een opvallende verschijning was. Nadat hij hangjongeren in de buurt van zijn appartement aan het Spui had gevraagd of ze wat zachter wilden doen, werd hij het mikpunt van racistisch getreiter. Dat zegt directeur Luc Hofmans van Artikel 1 Bureau Discriminatiezaken (voorheen Anti Discriminatie Bureau).

Update 13 januari 2012: 

De politie meldt in de zaak drie mannen te hebben aangehouden, waaronder de bewoner. Ze worden verdacht van brandstichting en verzekeringsfraude.

Volgens Hofmans heeft de man zich voor de brand twee keer bij de politie gemeld. “Hij werd niet serieus genomen”, zegt Hofmans in het Noord-Hollands Dagblad. “En nog steeds niet. Ze denken dat hij in zijn eigen kring ‘een vijand’ heeft.”

Een woordvoerster van de politie benadrukt dat de dader gezocht wordt in alle richtingen. Op de vraag of ook de hangjongeren worden gehoord, gaat ze volgens de krant niet in. Hofmans: “Zo moeilijk is het niet. Hun namen zijn bekend.”

De bedreigde man verblijft bij familie en vrienden, zijn djellaba durft hij niet meer aan, aldus de krant.

Lees meer bij het Noord-Hollands Dagblad: Brand Heerhugowaard racistische aanslag

Foto-cc: Preston Rhea

Tegen racisme, discriminatie en : Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (209)