14

Woningcorporatie klaagt directie aan om fraude

Topmannen De Key verrijken zichzelf via tussenpersoon met 3,2 miljoen euro

Woningcorporatie de Key heeft aangifte gedaan tegen de eigen voormalige bestuurder en een directeur wegens fraude. Beide topmannen, niet meer in functie maar nog wel in dienst, zijn op staande voet ontslagen.


In een interview met de NOS zegt de voorzitter van de Raad van Commissarissen Frank de Grave dat de directeuren de RvC hebben ‘misleid’ over enkele grondaankopen. Het gaat om een aantal vastgoedtransacties in Amsterdam, maar vooral om grondaankopen in Zeewolde. Uit onderzoek van de corporatie blijkt dat dat niet rechtstreeks van de boer werd gekocht, maar via een tussenperoon, die daar 3,2 miljoen aan verdiende. De Raad van Commissarissen wist niet dat de grond via grondmakelaars werd gekocht.

Bij deze transactie is oud-topman van ontwikkelaar AM en tevens oud-collega van een van de directieleden, Klaas de Ruiter, ten koste van De Key met een bedrag van € 3,2 mln bevoordeeld. Bovendien is achteraf gebleken dat de aangekochte grond een aanmerkelijk lagere waarde vertegenwoordigt dan waarvoor deze is aangekocht.

De Key onderzoekt of de schade kan worden verhaald. Op het grondgebied van Zeewolde moet de komende jaren een nieuwe wijk van Almere verrijzen.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)