Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woningcorporaties creatief met huisvesting vluchtelingen

  •  
18-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
wonings.jpg
Migranten met verblijfsstatus blijven té lang in azc waardoor de nood nu hoog is
Woningcorporaties willen tienduizenden vluchtelingen met een verblijfsstatus aan een woning helpen. Dat doen ze door leegstaande overheidsgebouwen en verzorgingstehuizen bewoonbaar te maken en meerdere vluchtelingen in een sociale woning onder te brengen. Dit meldt de Volkskrant vrijdagochtend.
Door het toenemende aantal vluchtelingen in Nederland moet er ruimte gemaakt worden in de asielzoekerscentra. De mensen die eigenlijk al eerder doorgestroomd hadden moeten zijn, krijgen nu met spoed een woning. Normaliter gaat er één op de tien woningen naar een vluchteling met verblijfsstatus. De corporaties moeten nog minimaal 15.000 woningen beschikbaar stellen om de lange wachtlijst weg te werken. 
Volgens Calon worden woningcorporaties door allerlei wetten beperkt door het Rijk. Bijvoorbeeld door de woningwet, waardoor corporaties geen gebouwen van gemeenten mogen beheren. Of door de verhuurdersheffing van het Rijk waardoor het onaantrekkelijk gemaakt voor corporaties om zelfstandige woningen te bouwen. Terwijl gemeenten wettelijk verplicht zijn om een zelfstandige woning met eigen sleutel, keuken en toilet aan te bieden. Ook de statushouders worden beperkt. Ze mogen niet samenwonen anders worden ze ingekort op uitkering en krijgen ze geen huurtoeslag. Daardoor wordt het moeilijker om meerdere vluchtelingen met verblijfsstatus in één huis onder te brengen. 
De woningcorporaties willen daarom graag overleggen over een langetermijn oplossing. Minister Stef Blok (Wonen) zegt voor 1 november een brief te sturen naar de Tweede Kamer waarin hij antwoord geeft op de verzoeken van Aedes. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.