Laatste update 17:37
56

Woningnood stijgt, woningbouw daalt

Terwijl starters en gezinnen steeds wanhopiger worden in hun zoektocht naar een woning en buitenlandse investeerders de randstad leegkopen, neemt de groei van het aantal nieuwbouwwoningen af. Ook het ombouwen van voormalige kantoren en andere bedrijfsgebouwen tot woningen wordt steeds minder. Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoeken van het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Slecht nieuws voor het kabinet Rutte III, dat juist wil dat het aantal nieuwbouwwoningen snel toeneemt om de woningnood in en rond de grote steden te bestrijden en de aanhoudende stijging van de huizenprijzen af te remmen.

Uit het aantal afgegeven bouwvergunningen blijkt dat het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen binnenkort afneemt. Ook het aantal vergunningen voor huurwoningen daalt sinds vorig jaar. De daling zou worden veroorzaakt door een tekort aan grote bouwlocaties, trage vordering van projecten door bezwaarprocedures en een nijpend tekort aan arbeidskrachten in de bouw.

De bestaande woningnood in combinatie met de dalende nieuwbouw zal de prijsstijging op de huizenmarkt de komende jaren nog verder omhoog duwen, aldus het Expertisecentrum Woningwaarde.

Cc-foto’s: Tom Greuter

Geef een reactie

Laatste reacties (56)