Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woningscorporaties hebben geld zat

  •  
03-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
vestia.jpg
Woordvoerders roepen graag dat het geld op is, maar 19 van de 22 grote corporaties kunnen investeren, geld lenen en daarmee Vestia uit de brand helpen
Van de 22 grote woningscorporaties hebben er 19 voldoende geld. Ze kunnen flink investeren in de bouw van sociale huurwoningen en kunnen geld lenen om huizen en projecten van het noodlijdende Vestia over te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Het is opvallend dat veel corporaties nog kunnen investeren, daar woordvoerders juist vaak benadrukken dat het geld op is.
Bekijk de video in andere formaten. De Volkskrant schrijft over de 22 grote verhuurders die zijn verenigd in De Vernieuwde Stad:
Samen bezitten ze 700 duizend sociale huurwoningen in grote Nederlandse steden – ruim eenderde van het totaal. Op basis van hun financiële gegevens mogen 19 van de clubs geld lenen voor nieuwe bouwplannen. Domijn uit Enschede heeft de grootste potentie om te investeren. Alleen Wonen Limburg en de Amsterdamse corporatie De Key kunnen zich geen nieuwe avonturen veroorloven. Over Vestia, dat in grote financiële problemen verkeert, zijn geen cijfers bekend.
De gemeenten Den Haag en Rotterdam hebben moeite met het vinden van kapitaalkrachtige corporaties, die tientallen bouwprojecten die stilliggen, kunnen overnemen. Vestia zou de projecten op zich nemen, maar heeft een miljardenschuld opgelopen na financieel wanbeleid en fraude. Ook voor de 15 duizend woningen die Vestia wil verkopen om uit de schulden te komen staan de collega’s niet in de rij. Voorheen ging men ervan uit dat de andere corporaties geen geld hadden, maar daar blijkt nu niets van waar.
Waarom roepen woordvoerders dan dat het geld op is? Marien de Langen, directeur van de Amsterdamse corporatie Stadgenoot en voorzitter van de Vernieuwde Stad:
We bouwen nog steeds nieuwe huizen, maar zijn ook terughoudend omdat onze investeringsruimte in de toekomst weleens zou kunnen afnemen.
Een aantal leden van De Vernieuwde Stad is desalniettemin geïnteresseerd in het overnemen van bezit en projecten van Vestia. Maar:
Ze moeten bij Vestia eerst precies op een rijtje hebben hoe ze de corporatie er weer bovenop willen krijgen. Pas als dat duidelijk is, kunnen de andere corporaties beslissen of en welke projecten of bezit zij willen overnemen.
Vanaf 2014 moeten alle corporaties 600 miljoen euro betalen aan Den Haag voor het reddingsplan van Vestia. Daarnaast wordt ook een deel van de reddingsactie betaald door collega-corporaties; zo’n 700 miljoen euro over tien jaar.
cc-foto: Gerard Stolk
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.