84

Woonbond: nieuwe huurders betalen bijna een kwart meer

Huurstijging rijst de pan uit: huur voor nieuwe bewoner steeg in 2014 gemiddeld met 22,6 procent ... Steeds meer huurders financieel in de knel, aantal huisuitzettingen stijgt

Nederlandse huurders krijgen enorme huurstijgingen voor de kiezen. Dat blijkt uit cijfers van de Woonbond. Vooral wanneer een huurwoning vrijkomt worden de prijzen sterk opgeschroefd. In 2014 steeg de huur voor de nieuwe bewoner gemiddeld met 22,6 procent. Opvallend genoeg zijn het juist de corporaties, die voor een bestand aan betaalbare woningen zouden moeten zorgen, die de huren sterker verhogen dan particuliere verhuurders.

Steeds meer huurders komen dan ook financieel in de knel. Volgens de Woonbond steeg het aantal huisuitzettingen in 2013 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De huurstijgingen liggen ver boven de inflatie in zowel de vrije als de gereguleerde sector, maar juist daar verhoogden de corporaties de huren vorig jaar gemiddeld met 4,7 procent, terwijl het in de particuliere sector bleef bij een stijging van 3,8 procent. De Woonbond heeft onderzocht dat de gemiddelde huurstijging in twee jaar tijd 9,2 procent is geweest.

Dit jaar dreigen de huren voor het derde jaar op rij ver boven de inflatie te stijgen. Tientallen huurdersorganisaties daarom komen zaterdag in Utrecht bijeen om acties te plannen tegen de huurstijgingen. De Woonbond wil dat de politiek een einde maakt aan de nieuwe regels die torenhoge huurstijgingen faciliteren. 

Cc-foto: the_riel_thing

Geef een reactie

Laatste reacties (84)