56

‘Woonplan gaat mislukken’

Moeizaam bereikt akkoord tussen kabinet enerzijds en D66, ChristenUnie en SGP anderzijds zal woningmarkt niet uit het slop trekken, zegt panel van economen

Het onlangs bereikte woonakkoord zal de vastgelopen woningmarkt niet vlot kunnen trekken. Dat zegt een ruime meerderheid van het economenpanel Me Judice (Naar mijn mening) in een peiling die maandag wordt gepresenteerd. Volgens de economen gaan de voorgenomen maatregelen niet ver genoeg en zijn ze bovendien onduidelijk, zo meldt de Volkskrant.

Het pakket waar het kabinet met D66, ChristenUnie en de SGP op uit kwam is een mix van hogere huren, een lagere btw voor verbouwingen, een verhuurdersheffing voor corporaties en een speciale hypotheek voor starters. Volgens minister Blok van Wonen “de impuls die Nederland nu nodig heeft”.

De stagnatie op de woningmarkt is een belangrijke oorzaak van de derde recessie die Nederland in vier jaar tijd treft. De economen van Me Judice zien niet hoe het pakket van Blok daar iets aan kan doen. De Tilburgse econoom Arjen van Witteloostuijn in een toelichting in de Volkskrant:

Het is een rommelig halfbakken compromispakket: too little too late. Dit zal weinig zoden aan de dijk zetten

Gerard van den Berg: 

Het vertrouwen in de markt is weg. Dat kun je niet even repareren. Ieder half jaar met een ander pakket komen helpt ook niet’, oordeelt

Zijn Nijmeegse collega Eelke de Jong:

‘De regeling rond de hypotheekrenteaftrek is zo onduidelijk dat marktpartijen nog een aanpassing verwachten. Daardoor blijft de onzekerheid.’

Uit de peiling blijkt dat vier op de tien economen het oneens zijn met de stelling dat het pakket maatregelen de komende twee jaar tot merkbaar herstel zal leiden, gemeten in een stabilisering van de huizenprijzen en meer woningtransacties en bouwactiviteiten. Nog eens 18 procent is het ‘zeer oneens’ met de stelling. Een kwart heeft ‘eens noch oneens’ ingevuld, slechts een op zes economen gelooft wel dat het pakket gaat helpen.

Volgens de Leidse econoom Kees Goudswaard is het pakket een stap in de goede richting, maar de tweede lening voor een hypotheek is “een ongelukkig onderdeel van het pakket”.

Deze ‘Blok-hypotheek’ is bedoeld om de maandlasten voor starters te verlagen, maar pakt op termijn peperduur uit. Met een tweede lening besparen kopers wel zo’n honderd euro op hun maandlasten, maar uiteindelijk zijn ze 60 duizend euro meer kwijt aan rentelasten.

Volkskrant: Economen: woonakkoord zal markt niet vlot trekken

Me Judice Economenpanel: hoe trekken we de woningmarkt vlot?

Geef een reactie

Laatste reacties (56)