Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woordvoerder Franse regering geëvacueerd na bestorming gele hesjes

  •  
05-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FRANCE - POLITICS - SOCIAL - PROTEST

© Afbeelding: een politiecordon in Parijs tijdens protesten van de gele hesjes

Protesten van de gele hesjes-beweging zijn vandaag opnieuw geëscaleerd in Parijs. De woordvoerder van de Franse regering, Benjamin Griveaux, moest in allerijl in veiligheid worden gebracht nadat zo’n 15 demonstranten met behulp van een vorkheftruck een deur forceerden en de binnenplaats van het gebouw waar hij werkt bestormden. Daar vernielden ze enkele auto’s, alvorens op de vlucht te slaan. De gele hesjes zouden ook geprobeerd hebben om binnen te komen bij andere ministeries. Dat meldt de Franse krant Le Parisien.
Volgens de woordvoerder en oud-parlementariër Griveaux was niet hijzelf maar “de Republiek en haar instituten” het doelwit. Hij drong erop aan de rust te bewaren. De opkomst van de gele hesjes-protesten is een stuk lager dan een paar weken geleden. Maar de 50.000 demonstranten die in Frankrijk de straat opgingen veroorzaakte wel veel chaos. NRC schrijft :
"In Parijs kwam het niet alleen bij het overheidsgebouw waar Griveaux werkt tot ongeregeldheden. Relschoppers staken barricades in de brand in het centrum van de Franse hoofdstad. Ook gooiden ze met projectielen naar de politie en staken ze een restaurantboot in de rivier de Seine in brand. Volgens persbureau AFP heeft de politie meer dan honderd aanhoudingen verricht."
De protesten van de gele hesjes die in eerste instantie een aanklacht tegen het gebrek aan koopkracht van gewone burgers vertegenwoordigden richten zich in toenemende mate tegen president Emmanuel Macron en diens regering. Macron omschreef de protesten van de gele hesjes deze week als “onruststokers die de regering omver willen schoppen”.
Update zondag 13:00
Een video waarop te zien is hoe een man poltieagenten belaagd. De man die inmiddels is gearresteerd is een professionele bokser.
Het geweld tegen de politie kon rekenen op bewondering van Nederlandse populisten, zoals miljonair Erik de Vlieger.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.