Laatste update 17 mei 2019, 09:52
51

Wopke Hoekstra: ‘EU moet machtsblok worden’

De Europese Unie moet machtspolitiek een factor van belang worden. Dit zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

Hoekstra vindt dat Duitsland en Frankrijk de leiding moeten nemen in Europa. Duitsland moet daarbij zijn traditionele schroom afwerpen. Op het gebied van Buitenlandpolitiek en Defensie moet de EU zich veel meer als eenheid gaan opstellen, zegt Hoekstra.

De minister van Financiën is onlangs door CDA-leider Sybrand Buma naar voren geschoven als kandidaat minister-president. Vandaag geeft hij in een rede in Berlijn voor het eerst een brede visie op de toekomst van Europa. In Betrouwbare Bronnen licht hij die toe.

Volgens Hoekstra heeft Nederland een nieuwe visie nodig nu de Britten de EU verlaten. “Hun vertrek compenseren we strategisch door nauw samen te werken met Duitsland en ook veel meer samen te gaan optrekken met Frankrijk. Dat kan ook, want Nederland heeft qua beleid veel gemeen met de Franse regering onder leiding van Emmanuel Macron”, zegt Hoekstra.

Hij kwam de afgelopen tijd regelmatig in aanvaring met de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, maar dat was om binnen de volgens hem sterke samenwerking de belangen van de Noord-Europese lidstaten te verdedigen op terreinen als vrijhandel en budgettaire discipline: “Veel van wat er in de pers verschijnt is bedoeld voor nationale consumptie. De verhoudingen zijn uitstekend.”

Hoekstra waarschuwt Hongarije en Polen: “Het is gewoon niet redelijk dat je over migratie en over de rechtsstaat zegt: ik doe even niet mee, maar vervolgens ook: die miljarden uit Brussel komen me wel heel goed uit.” Hij wil landen die zich slecht gedragen korten op hun budget.

Om Europa economisch krachtiger te maken, moet het geld dat de EU investeert in innovatie (kunstmatige intelligentie, big data, nanotechnologie en biotech) verveelvoudigen, zegt Hoekstra. ‘’Daar gaat nu maar een heel klein beetje naar toe. Dat is doodzonde.”

Europa moet minder spenderen aan onder andere landbouw. Hoekstra geeft toe dat die opvatting op gespannen voet staat met het CDA-programma bij de Europese verkiezingen.

Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) pleit in Betrouwbare Bronnen voor een Europese industriepolitiek. De Deense sociaal-liberaal, die bekend staat om het opleggen van miljardenboetes aan tech-giganten als Google en Facebook, wil in de volgende periode doorgaan als commissaris om te werken aan “een digitaal Europa.”

Vestager sluit niet uit dat Mark Rutte voorzitter wordt van die Commissie: “Het is een zeer complex proces.”

Geef een reactie

Laatste reacties (51)