13

Wordt Dijsselbloem voorzitter van de Eurogroep?

In Duitse media galmt de naam Dijsselbloem ...  Hij zou binnen korte tijd indruk hebben gemaakt op zijn collega's

Duitse media weten het al zeker. Met de kop ‘De bliksemcarrière van de nieuwe eurogroepvoorzitter’ wordt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën genoemd als de nieuwe opvolger van de Luxemburgse premier en minister Juncker als voorzitter van de eurogroep.


De invloedrijke Frankfurter Allgemeine schreef vandaag dat Dijsselbloem erg in de smaak gevallen zou zijn op de bijeenkomst van financiënministers afgelopen woensdag. Volgens de Duitse omroep ARD hebben de Europese ministers van Financiën vorige week besloten voor Dijsselbloem te zullen kiezen. Wel moet hij nog officieel gekozen worden. 

Met zijn 46 jaar is Dijsselbloem een frisse verschijning. Volgens bronnen zou Dijsselbloem na zijn optreden afgelopen woensdag, gepolst zijn door Nederlandse politici en diplomaten in Brussel of hij steun zou krijgen voor het voorzitterschap.

Dijsselbloem is momenteel op bezoek bij zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schäuble. Het bezoek is ‘ter kennismaking en om de situatie in de eurozone te bespreken’. Vorige week gaf Dijsselbloem aan na te willen denken over de positie van voorzitter van de Eurogroep als hij daarvoor gevraagd zou worden.

Begin volgend jaar neemt Juncker afscheid van zijn functie. Zeven jaar lang was hij als voorzitter de spin in het web van alle besluitvorming over de eurozone. De Eurogroep heeft onder meer inspraak op steunprogramma’s voor landen, begrotingsdiscipline en kapitaaleisen voor banken.

AD: Duitse media: ‘Dijsselbloem voorzitter Eurogroep’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)