67

Wordt foto’s delen van kunst strafbaar?

Europees wetsvoorstel bevat strengere auteursrechtelijke bepalingen dan onze wet nu kent ... selfie voor de Erasmusbrug op Facebook plaatsen zou niet meer kunnen

Wie tijdens zijn vakantie graag foto’s maakt van openbare monumenten als de Eiffeltoren, reuzenrad London Eye of de Sagrada Familia in Barcelona, kan die binnenkort misschien niet meer straffeloos op internet zetten. Het Europees parlement stemt op 9 juli over een wet die het auteursrecht voor de hele Europese Unie moet regelen, en die nieuwe wet is een stuk strenger dan de Nederlandse.

Dat schrijft de NOS. Onze huidige wet staat fotograferen van kunstwerken in de openbare ruimte wel toe, als uitzondering op het auteursrecht dat er wel degelijk op bijvoorbeeld een beeld als De schreeuw van Jeroen Henneman rust. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, wordt het voor mensen een stuk lastiger om zo’n foto zomaar op Facebook te zetten, omdat Facebook de regel hanteert dat geüploade foto’s door de site commercieel gebruikt mogen worden. En dat zou in strijd zijn met het auteursrecht zoals dat in de nieuwe wet staat. In bijvoorbeeld België en Denemarken is het nu al niet toegestaan om openbare kunstwerken te fotograferen en te publiceren.

CC Foto: Shiratski 

Geef een reactie

Laatste reacties (67)