45

Wordt Juncker toch gedumpt?

Oud-premier van Luxemburg voorgedragen als nieuwe voorzitter Europese Commissie … Na Britse premier ziet ook Zweedse premier Frederik Reinfeldt hem niet zitten ... Rutte naar Zweden voor onderonsje met Merkel, Reinfeldt en Cameron

Lange tijd heeft alles erop gewezen dat oud-premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie zou worden. Die kans neemt nu echter gestaag af: sprak eerst de Britse premier David Cameron zich tegen het voorzitterschap van Juncker uit, de Zweedse premier Frederik Reinfeldt sluit zich daar nu – min of meer – bij aan.

Reinfeldt zegt in een gesprek met de Financial Times vraagtekens te hebben bij de procedure. De kandidaat-voorzitter wordt niet door Europese regeringsleiders, maar door het Europees Parlement naar voren geschoven. Daarmee wordt een hoop andere potentiële kandidaten uitgesloten, vreest Reinfeldt. “We moeten goed zorgen voor de balans tussen de verschillende instituten.”

Reinfeldt wil zich niet nadrukkelijk achter Cameron scharen, maar lijkt met zijn uitspraak de Britten toch te steunen in hun weerstand jegens Juncker.

Doorgaans zou de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie goedgekeurd moeten worden door het Europees Parlement, maar zijn het de regeringsleiders die officieel de kandidaat selecteren. De Europese politieke partijen hebben tijdens de verkiezingen het initiatief naar zich toegetrokken en een kandidaat naar voren geschoven: de kandidaat komt voort uit de grootste partij, de Europese Volkspartij, waartoe onder meer ook het CDA behoort.

Mini-Europa-top
Maandagavond dineert premier Rutte met de Britse premier, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Zweedse premier Frederik Reinfeldt. De bijeenkomst is een vervolg op een eerder gezamenlijk optrekken; de landen probeerden destijds de Europese meerjarenbegroting te beperken. Rutte wil het op de informele bijeenkomst vooral hebben over hoe de Europese Unie voor meer banen en groei kan zorgen, maar het zal onvermijdelijk ook over Juncker gaan. Rutte heeft zich tot op heden nog niet uitgelaten over Juncker; hij vindt het prematuur om er iets over te zeggen. Wel heeft hij herhaaldelijk benadrukt dat het geen automatisme is dat de kandidaat van de grootste partij in het Europees Parlement ook daadwerkelijk de nieuwe voorzitter levert, zoals het Europees Parlement tot op heden van plan was.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)