Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wouter Bos: 'Bezuinigingen economisch onverstandig'

  •  
22-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
bos_300_04.jpg
Oud-minister van Financiën Wouter Bos: Politiek maakt keuze onvermijdelijk ... En verder: elite merkt niets van bezuinigingen ... Meer zelfmoorden door crisis
Voormalig PvdA-leider en oud-minister van Financiën Wouter Bos vindt het economisch onverstandig zes miljard te bezuinigen. Maar hij zegt dat de politiek moeilijk anders kan omdat zo hard is opgetreden tegen Zuid-Europese landen.
Bekijk de video in andere formaten. Wouter Bos was te gast bij Knevel en Van den Brink omdat hij is benoemd tot bestuursvoorzitter van het academisch ziekenhuis VUmc. Hij accepteerde een forse teruggang in salaris en is de eerste topman in de zorg die onder de Balkenende-norm verdient. In de laatste minuut van het gesprek komen de bezuinigingen ter sprake. Andries Knevel vraagt of Bos het eens is met de bezuiniging van zes miljard die het kabinet wil doorvoeren.
Wouter Bos:  Ik denk dat het onvermijdelijk is ja. Als econoom vind ik het niet gerechtvaardigd, als econoom vind ik het onverstandig om zoveel te bezuinigen maar als je eerst in de rest van Europa landen als Griekenland en Italië en Portugal vertelt dat ze zich aan de regels moeten houden en op enorm veel strengheid aandringt dan maak je jezelf totaal ongeloofwaardig als je dat dan niet laat gelden voor jezelf. Tijs van den Brink:  Dus politiek goed maar economisch is het slecht? Wouter Bos:  Juist. Tijs van den Brink:  En wat moet je dan kiezen?` Wouter Bos:  Politiek.
Op de site van RTL Nieuws legt presentator Rick Nieman uit dat de bezuinigingen doorgevoerd worden door een elite die zelf weinig van de gevolgen merkt en er zelfs baat bij heeft. Nieman doet dat op basis van een essay van de vermaarde econoom Paul Krugman in De Groene :
Nog erger, zegt Krugman, is dat de beslissing om te bezuinigen wordt genomen door een politieke en economische elite die zelf de gevolgen van die bezuinigen nauwelijks voelt.
Sterker nog: de elite heeft soms juist baat bij de crisis. Immers, de elite heeft meer bezit en vermogen dan het volk, en nu de aandelenkoersen zich weer hebben hersteld tot het niveau van vóór de crisis, is het vermogen van de elite grotendeels gerepareerd. En wie vermogend is heeft weliswaar last van een lage rente (want daardoor groeit je vermogen nauwelijks), maar nog veel meer van een hoge inflatie (want daardoor wordt je vermogen uitgehold). En de rente is weliswaar historisch laag, de inflatie is dat ook. 
De grootste klappen van de bezuinigingen vallen bij mensen die moeten werken voor hun geld. 
Ondertussen eist de cirsis steeds meer levens. Ook in Nederland stijgt het aantal zelfdodingen, vorig jaar waren dat er 1753, 106 meer dan in 2011. De NOS meldt :
2012 was het vijfde achtereenvolgende jaar dat het aantal zelfdodingen steeg. Het Centraal Bureau voor de Statistiek telde alleen in 1984 een hoger aantal zelfdodingen. Toen waren het er 1782.
In 1984 was er ook sprake van een economische crisis. Nieuwsuur heeft een reportage over de relatie tussen economische crisis en zelfmoord.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.