121

Wouter Bos: Europa koopt dure tijd

Femke Halsema: 'Prettig, kalme uitleg van Wouter Bos over ingewikkelde Euro-crisis is een verademing bij alle pro/anti-Europese verontwaardiging & retoriek'

“De crisis is nog lang niet opgelost”, aldus Wouter Bos, minister van Financiën ten tijde van het begin van de kredietcrisis in 2008. De verdragen die donderdagnacht zijn gesloten zullen nog tot grote onzekerheid leiden. In Pauw & Witteman zei hij vrijdagavond dat Europa tijd aan het kopen is, een dure oplossing. Van Griekenland verwacht hij dat het land uiteindelijk zelf uit de euro zal stappen. Italië is echter een veel groter probleem.

Het grootste probleem is dat de markt nog steeds denkt dat als wij Italië kapot gaan speculeren, Europa is staat is de klap op te vangen, maar dat gaat de EU niet lukken omdat het noodfonds te klein is”, zei hij gisteravond in Pauw & Witteman.

Bos denkt dat het fonds zeker gevuld moet worden met tussen de 2000 en 3000 miljard euro. Nu zit er in het fonds zo’n 800 tot 900 miljard.

Bos werd de afgelopen week twee keer verhoord door de commissie-De Wit. Volgens hem lag er geen draaiboek klaar voor een crisis van grote omvang, maar is er ‘adequaat’ gehandeld door ING van de ondergang te redden en ABN Amro en Fortis Nederland te nationaliseren.

Aan tafel gaf Bos nog een uitgebreide uitleg over het ontstaan van de ingewikkelde euro-crisis en waagde een poging uit te leggen waar de pro- en anti-Europese verontwaardiging vandaan komt. Volgens hem is er nog steeds sprake van een generatiekloof. “Mijn generatie is geboren toen Europa alles al had geregeld.” Daardoor valt het voor zijn generaties en die daarna soms moeilijk te begrijpen waarom destijds bepaalde keuzes zijn gemaakt.Ook zei hij anti-euro populisten het debat alleen nog maar ingewikkelder maken. 

Femke Halsema, oud-fractieleider van GroenLinks was opgelucht met deze uitleg:

Prettig, kalme uitleg van Wouter Bos over ingewikkelde Euro-crisis is een verademing bij alle pro/anti-Europese verontwaardiging & retoriek”, twitterde ze.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (121)