30

Wouter Bos nieuwe columnist Volkskrant

Oud-PvdA-leider gaat afkicken van politiek door vanaf de zijlijn zijn mening te ventileren

Wouter Bos is de nieuwe Volkskrant-columnist. Bos doet dit onder meer op advies van zijn therapeut. Zo schrijft hij: ‘Mijn therapeut vond dit de meest verantwoorde manier om af te kicken van het actieve politieke leven: wel een mening mogen ventileren maar toch langs de zijkant staan.’ De column wordt tweewekelijks gepubliceerd.

Waar de oud-PvdA-leider over gaat schrijven? Bos schrijft daarover:

Ik wil schrijven waarom ik Alexander Pechtold in de vorige kabinetsperiode een veel betere oppositievoerder vond dan nu, wat de beste manier is om populisme te bestrijden, waarom de Olympische Spelen niet naar Nederland moeten komen, wat Ruth Peetoom Maxime Verhagen vertelde toen hij het Catshuis uitkwam, hoe Ivo Opstelten Mark Rutte op een druilerige zondagmiddag een winnende oppositiestrategie influisterde en waarom Sarkozy de eerste West-Europese regeringsleider zal zijn die niet vanwege zijn bezuinigingsbeleid zal worden weggestemd.

Maar ook hoe onderhandelingen voor een tv-debat verlopen, wat klassieke fouten zijn tijdens een interview, hoe je goed campagne voert, waarom beelden sterker zijn dan feiten, wat er in de internationale sociaal-democratische beweging gebeurt en hoe middenpartijen er weer bovenop kunnen komen. En misschien ook wel over marktwerking in de gezondheidszorg, wie de schuld moet krijgen van hoge bonussen, wat de betekenis was van Pim Fortuyn, wat er mis is aan CPB-berekeningen en waarom François Hollande toch Sarkozy zal verslaan. En ja, ik zal ook over de PvdA schrijven. En nee, ik heb niet moeten tekenen dat ik alleen partijstandpunten uitdraag.

De doorslaggevende factor om de tweewekelijkse column te schrijven is, zo grapt Bos aan het einde van zijn eerste column, is het halveren van het aantal columns van Marcel van Dam: 

Als je dan elke week op donderdag Marcel van Dam moet lezen, wordt dat ook weleens wat veel. Dat ik die frequentie met 50 procent mag terugbrengen, gaf voor mij de doorslag.”

De Volkskrant: Wouter Bos: ‘Laat ik mij in de geest van De Wit eens een keer vooraf verantwoorden!’

cc-foto: Elvin

Geef een reactie

Laatste reacties (30)